For English version, please scroll down :)
Jeszcze nigdy nie przyrządzałam crumble. Na mojej nieskończonej liście przepisów do wypróbowania, jabłka pod kruszonką zajmowały jedno z ostatnich miejsc i do zeszłego czwartku nie miałam najmniejszej ochoty ich robić.
Biję się tutaj w pierś mą dorodną, ponieważ crumble jest przepyszne! I co tu dużo mówić...ląduje na drugim miejscu moich ulubionych deserów na zimę.
Pewnie zastanawiacie się co takiego stało się w zeszły czwartek. To już dłuższa historia. Radzę usiąść wygodnie :).
Pracuję jako połączenie doradcy, psychologa i pracownika społecznego w firmie The Whitechapel Centre. Moimi podopiecznymi są osoby: bezdomne, zagrożone bezdomnością, uzależnione, kryminaliści. Dziennie przez moje drzwi przewija się całe spectrum osób z problemami. Praca jest ciężka, ciągnie się za mną niczym widmo. Muszę powiedzieć, że ten blog to trochę odskocznia do słodszego i "normalnego" życia.
Jakiś czas temu mój blog zwrócił uwagę moich przełożonych. Mniej więcej w tym samym czasie przyszedł mi do głowy pomysł prowadzenia warsztatów z pieczenia. Szefostwo zastanawiało się kilka tygodni. Dostałam zgodę! Wraz ze zgodą przyszedł sponsor w postaci firmy Tesco.
W czwartek mieliśmy pierwsze zajęcia. Piekliśmy mojego ulubionego murzynka z masą czekoladową. Na sam koniec zajęć spytałam się co robimy za dwa tygodnie. Odpowiedziano chórem: apple crumble! No i w tym momencie zabito mi ćwieka...
Dzisiaj ten brytyjski specjał piekłam na próbę i rozumiem zachwyt moich kursantów.
Jeżeli chcielibyście podpatrywać nasze działania zapraszam na naszego bloga: The Whitechapel Baking Club.
Muszę Wam powiedzieć, że niesamowite wrażenie zrobił na mnie zapał tych ludzi. Radość z pieczenia była ogromna!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Przepis zaczerpnęłam z książki "Bake" napisanej przez Rachel Allen. Po moich zmianach niewiele z tego przepisu zostało ;). Przysłużył mi się właściwie tylko do zachowania proporcji.
Składniki na około 4 porcje:
- 5 jabłek (użyłam granny smith i gala)
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki cukru
- 75 gramów mąki
- 75 gramów zmielonych na mąkę migdałów
- 30 gramów płatków owsianych
- 2 łyżeczki cynamonu (lubię, jak jest go dużo)
- 75 gramów cukru
- 75 gramów zimnego masła
- lody waniliowe, kremówka, bądź waniliowy custard do podania
Wykonanie:
1. Obierz jabłka. Oczyść je z gniazd nasiennych i pokrój na spore kawałki.
2. Na średnim ogniu smaż jabłka z wodą i dwiema łyżkami cukru. Gotowe jabłka mają zachować swój kształt, ale być już miękkie. Doprowadzenie owoców do takiego stanu zajęło mi około 20 minut.
3. W międzyczasie przygotuj litrowe naczynie żaroodporne i rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
4. W misce połącz ze sobą masło, mąkę, migdały i cynamon. Nie staraj się wyrabiać ciasta, a jedynie doprowadź do połączenia się składników. Im mniej będzie się wyrabiać kruszonkę, tym będzie bardziej chrupiąca. Kruszonka ma wyglądać podobnie do "bułki tartej" ze świeżego chleba. Na sam koniec dodaj płatki owsiane i 75 gramów cukru. Połącz składniki.
5. Przełóż jabłka do naczynia. Posyp je równomiernie kruszonką.
6. Piecz około 30 - 35 minut. Do zarumienienia się kruszonki.
7. Podawaj na ciepło z lodami, kremówką lub z custard.
Apple crumble with oats and almond flour
Recipe addapted from "Bake" by Rachel Allen
5 apples (I have used granny smith and gala)
1 tbsp water
2 tbsp sugar
75g plain flour
75g almond flour
2 tsp ground cinnamon
75g butter, chilled and cubed
30g porridge oats
75g sugar
1. Preheat the oven to 180C/350F/gas mark 4. Prepare 1 liter pie dish.
2. Peel, core and cut the apples into big chunks.
3. Place the apples, water and 2 tablespoons sugar into saucepan set over medium heat and cook, stirring every minute or so, for approximately 20 minutes. Apples needs to become soft pulp. Transfer apples to pie dish and let it cool.
4. Next, make the crumble. Place the flours and cinnamon in a large bowl, add the butter and, using your fingertips, rub it in until mixture resembles very coarse breaducrumbs. Add the sugar and oats and mix to combine.
5. Sprinkle mixture over the apples.
6. Bake for about 30-35 minutes or until golden.
7. Serve with ice-creams, double cream or vanilla custard.
Wczoraj spotkała mnie miła niespodzianka :) Dostałam dwa pudełka przypraw firmy Kamis :). Mieszkając sporo lat poza Polską mało orientuję się co można kupić w polskich sklepach. Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona! Mieszanki przypraw są bardzo inspirujące. Podobają mi się ciekawe zestawienia ziół/smaków. Zaczynam obmyślać plan co z tymi dobrociami ugotuję :).
smakowicie :) uwielbiam takie crumble :)
OdpowiedzUsuńOd dziś ja też :)
Usuńpiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńach, chyba się do Ciebie wproszę na taką wspaniałą kruszonkę!
uwielbiam połączenie jabłko-cynamon.
Dziękuję Karmelku :) Idealnie do cynamonu i jabłek wpasowały się migdały :)
UsuńJak pierwsze crumble to ja pod wrażeniem jestem. Wygląda super pysznie.
OdpowiedzUsuńPierwsze i na pewno nie ostatnie :) dzięki za miłe słowa!
UsuńUwielbiam Twoje zdjęcia. Crumble to same pyszności;)
OdpowiedzUsuńMalwinno dziękuję :) Sprawiasz mi ogromną radość swoimi komplementami :)
UsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńpowstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie 'owsiane' przepisy kulinarne - A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem - uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa - Owsiankowie!
Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)
Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu - owsianakraina.blogspot.com
Z owsianym pozdrowieniem,
Grupa Owsiankowych Smakoszy
Mmmm, pyszne crumble! Uwielbiam. Z jabłkami i cynamonem musi smakować po prostu wspaniale. To moje ukochane połączenie smakowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Majana
mniam, mniam :-)
OdpowiedzUsuń