11 lutego 2012

WALENTYNKI 2012: CZEKOLADOWE BABECZKI


W pozostałych dwóch walentynkowych postach przedstawiłam przepisy na:

Tort czekolady z malinową bitą śmietaną (Tort jest wysoki i ma średnicę 23 cm)
- Torciki serduszka (2 torty o wielkości mniej więcej dłoni)

Jeżeli nie masz ochoty na tort, może uraczysz ukochaną osobę walentynkowymi babeczkami? Przepis taki sam, jak na tort, ale krótszy czas pieczenia. 
Babeczki są bardzo czekoladowe i dobrze wyrastają. Doskonałe dla osób czujących się niepewnie w kuchni. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Przepis mojego autorstwa

Składniki na około 12 dużych babeczek:


  • 250 gramów mąki
  • 60 gramów dobrego kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 gramów cukru
  • 450 gramów ciemnej czekolady
  • 450 gramów masła
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 185 ml pełnego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka


Wykonanie:

1. Gotując na małym ogniu rozpuść masło, czekoladę i mleko. Mieszaj do połączenia się składników. Nie doprowadź do wrzenia. Kiedy składniki się rozpuszczą odstaw do ostygnięcia.
2. Ubij jajka z cukrem, aż nabiorą kremowego koloru i masa będzie puszysta.
3. Dodaj do jajek olej i śmietanę (w temp. pokojowej). Miksuj.
4. Przesiej przez sito mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
5. Dodaj suche składniki do masy jajecznej. Miksuj do połączenia się składników.
6. Chłodną masę czekoladowo-maślaną wlewaj powolnym strumieniem do ciasta. Miksuj na średnich obrotach.
7. Przygotuj formę na 12 głębokich muffinek. Natłuść ją masłem i posyp kaszą manną.
8. Przelej ciasto do formy piecz w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku. Babeczki będą się piekły około 30-40 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy są upieczone.
9. Upieczone odstaw do ostygnięcia.



Przepis zaadaptowany z książki "Rose's Heavenly Cakes" napisanej przez Rose Levy Beranbaum  

Składniki na masę:


  • 1 szklanka zimnej kremówki
  • pół szklanki malinowego dżemu (bez pestek)


Wykonanie:

1. W rondelku na małym ogniu rozpuść dżem. Mieszaj, żeby się nie przypalił. Gotowy odstaw do całkowitego ostygnięcia.
2. Do miski wlej kremówkę. Ubijaj na szybkich obrotach.
3. Kiedy będzie prawie ubita zacznij stopniowo dodawać dżem.
4. Odetnij wierzch każdej babeczki. Za pomocą foremki do ciasteczek wykrawaj z każdego wierzchu dziurkę w kształcie serduszka. 
5. Ubitą śmietanę rozsmaruj na wierzchu każdej babeczki i połóż na to obciętą wcześniej część. Wstaw wypieki na około godzinę do lodówki.

Dżem naturalnie wzmocni bitą śmietanę. Nie trzeba do masy dodawać żelatyny.



 

5 komentarzy: