Nie miałam pomysłu na śniadanie. Chodziłam z kąta w kąt i myślałam co by tu zjeść. Na blogu Słodkie inspiracje znalazłam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami. Niestety nie miałam żadnych owoców w domu, więc z przepisu powstały budyniowe naleśniki :). Delikatne zmodyfikowałam przepis.
Wyszło całkiem zdrowe śniadanie :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Na rozbudzenie :)
Składniki na około 4 naleśniki:
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na pół litra mleka)
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
- łyżka syropu z agawy (możecie zamienić z miodem)
- pół szklanki mąki razowej
- jedno jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (następnym razem pominę, ponieważ można było wyczuć proszek w naleśnikach)
- cynamon i dżem malinowy do podania
Wykonanie:
1. Budyń, sól, mąkę i proszek do pieczenia przesyp do miski.
2. Mleko połącz z syropem z agawy (lub miodem) i jajkiem.
3. Przelej płynne składniki do suchych i wymieszaj.
4. Smaż bez tłuszczu (jeżeli się da) lub na niewielkiej ilości oleju.
5. Podawaj z dżemem i cynamonem.
Śliczne Ci wyszły, dobry pomysł z przerobieniem na naleśniki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKradnę przepis, bo już wiem, że będą mi smakowały :D Świetnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńUwielbiam budyń, więc muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńnaleśniki na bazie budyniu? trzeba spróbować! :)
OdpowiedzUsuńTakie nic, a jak cieszy, świetny przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńA czy ze zwykłej (pszennej ) mąki też wyjdą?
OdpowiedzUsuńJoanna
Wydaje mi się, że nie powinno być problemu :). Pozdrawiam!
Usuń