19 lutego 2012

BUDYNIOWE NALEŚNIKI


Nie miałam pomysłu na śniadanie. Chodziłam z kąta w kąt i myślałam co by tu zjeść. Na blogu Słodkie inspiracje znalazłam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami. Niestety nie miałam żadnych owoców w domu, więc z przepisu powstały budyniowe naleśniki :). Delikatne zmodyfikowałam przepis. 
Wyszło całkiem zdrowe śniadanie :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Na rozbudzenie :)


Składniki na około 4 naleśniki:

  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na pół litra mleka)
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • łyżka syropu z agawy (możecie zamienić z miodem)
  • pół szklanki mąki razowej
  • jedno jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (następnym razem pominę, ponieważ można było wyczuć proszek w naleśnikach)
  • cynamon i dżem malinowy do podania


Wykonanie:

1. Budyń, sól, mąkę i proszek do pieczenia przesyp do miski. 
2. Mleko połącz z syropem z agawy (lub miodem) i jajkiem. 
3. Przelej płynne składniki do suchych i wymieszaj. 
4. Smaż bez tłuszczu (jeżeli się da) lub na niewielkiej ilości oleju. 
5. Podawaj z dżemem i cynamonem. 

 



7 komentarzy:

  1. Śliczne Ci wyszły, dobry pomysł z przerobieniem na naleśniki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kradnę przepis, bo już wiem, że będą mi smakowały :D Świetnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam budyń, więc muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki na bazie budyniu? trzeba spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie nic, a jak cieszy, świetny przepis, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy ze zwykłej (pszennej ) mąki też wyjdą?
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że nie powinno być problemu :). Pozdrawiam!

      Usuń