18 lutego 2012

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA SOCZEWICOWA


Przeglądałam przepisy na rozgrzewające zupy i natknęłam się na zupę soczewicową. Na zdjęciach nie wyglądała zbyt pięknie, ale wydała mi się wyjątkowo "domowa". 
Zaczęłam szukać odpowiedniego przepisu. Wybrałam wersję Iny Garten, ponieważ połechtała mój kulinarny patriotyzm - na liście składników dumnie pręży się polskie słowo "kielbasa".

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Przepis Iny Garten z dużą ilością moich zmian

Składniki:


  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 45 dkg zielonej soczewicy
  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 pory, pokrojone w plasterki
  • 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz do smaku
  • tymianek, najlepiej świeży i poszatkowany (do smaku)
  • około 1 łyżeczki kminu
  • chilli w proszku (do smaku)
  • pół selera, pokrojony w małą kostkę
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 4 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2 pietruszki, pokrojone w kostkę
  • około pół kilo dobrej i mocno przyprawionej kiełbasy 
  • pół kabaczka, pokrojony w kostkę
  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • około 3 litry drobiowego bulionu
  • 2 łyżki wytrawnego wina lub winnego octu
  • parmezan do podania (opcjonalnie)




Wykonanie:

1. Do dużej miski przesyp soczewicę i zalej ją wrzącą wodą. Pozostaw na około 15 minut i odcedź. 
2. Do dużego garnka wlej odrobinę oleju. Dodaj: cebulę, czosnek, por, chilli, sól, pieprz, tymianek, kumin, kabaczek, paprykę i cukinię. Smaż na średnim ogniu przez około 15 minut. 
3. Do warzyw dodaj marchew, pietruszkę i seler i smaż jeszcze około 10 minut. 
4. Dodaj do garnka bulion, przecier pomidorowy i soczewicę. Przykryj garnek pokrywką. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na mały i gotuj przez około godzinę (soczewica musi być miękka). 
5. Na patelni podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę. Dodaj ją do zupy. 
6. Dodaj do zupy czerwone wino i dopraw (jeżeli jest taka konieczność).
7. Podawaj gorące i posypane parmezanem (opcjonalnie).

  II Zimowy Festiwal Zupy


6 komentarzy:

  1. Rozgrzewająca i bardzo sycąca. Idealna teraz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadlam soczewicy, chyba musze sprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię dania z soczewicy. W mojej kuchni jest ona niezbędna. Ta zupa wygląda naprawdę smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aleksandro, moja zupa sie gotuje ale nie ma tak ładnego koloru i jest rzadka a wydaje mi sie ze Twoja zrobiła sie gesta, tak?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj, moja zupa byla gesta, ale tak w sam raz. Hmm kolor wyszedl mi bardzo zblizony do tych na zdjeciu (zupka byla na zywo ciut ciemniejsza).

    OdpowiedzUsuń
  6. no moja wyszła jaśniejsza i mniej gęsta, choć wolałam gęściejszą - aczkolwiek robiłam bez kabaczka. ale przyznam że w garnku wyglądala inaczej niż na talerzu, wiec w efekcie nie było zle. a smak ok :)

    OdpowiedzUsuń