4 sierpnia 2011

TROCHĘ ZDROWSZA PIZZA


Chyba nie ma za wiele osób, które nie lubią pizzy. Sama ją uwielbiam! Niestety :D. Przedstawiam poniżej przepis na pizzę zdrowszą, bo zrobioną na mące pełnoziarnistej.
Moja internetowa znajoma, Alessandra Zecchini, wydała jakiś czas temu książkę "Savour. Irresistible pizzas, pies, tarts and bread". Zaufałam Jej wiedzy (prowadzi kursy kucharskie), pochodzeniu (Włoszka) i zdecydowałam się na zrobienie własnej pizzy.
Było tak pyszne, że aż sama się zdziwiłam...bo wypieki na drożdżach nie są moją mocną stroną. Co najlepsze...robiłam tę pizzę po raz drugi i efekt znów wyśmienity!

Składniki na jedną bardzo dużą pizzę:


  • 400 ml ciepłej wody
  • 2,5 łyżeczki drożdży w proszku
  • 0,25 łyżeczki cukru
  • 500 g pełnoziarnistej mąki
  • duża szczypta soli
  • podwójną porcję sosu do pizzy (przepis znajdziecie TUTAJ)
  • dowolne składniki na wierzch pizzy (ja dałam odtłuszczoną mozzarellę, pieczarki, kukurydzę, cebulę i czerwoną paprykę)


Wykonanie:

1. Do dużej miski nalej ciepłą wodę. Dodaj do niej drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut - drożdże zaczną być aktywne.
2. Kiedy drożdże zaczną rosnąć dodajemy do nich mąkę i sól. Wyrabiamy przez około 10 minut (ja mam mikser przystosowany do robienia ciężkich ciast i ze specjalną końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych. Wyrabiał mi ciasto przez około 6 minut na średnich obrotach).
3. Uformuj ciasto w kulę. Posyp dodatkową mąką. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia przez około 2 godziny.
4. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy, na który przepis znajdziecie TUTAJ.
5. Rozgrzej piekarnik do 230 C. Bij ciasto, ale już go nie wyrabiaj. Przełóż ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Naciskając na ciasto palcami porozciągaj je na całej powierzchni blachy.
7. Posmaruj szczodrze sosem do pizzy (pełnoziarnista pizza potrzebuje więcej płynów i składników na wierzchu, niż upieczona na normalnej mące).
8. Piecz przez około 20 minut (zależy od piekarnika)
9. Wyjmij z piekarnika. Połóż na wierzchu mozzarellę. Na nią dowolne składniki. Je także można delikatnie posypać serem i ziołami (oregano, bazylią). Piecz około 10 minut.
10. Podawaj ciepłe.

Kuchnie Świata... Od kuchni 

7 komentarzy:

  1. a właśnie zakupiłam ostatnio mąkę pełnoziarnistą...przepis zapisuje sobie to wykorzystania jeśli pozwolisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pełnoziarnistą pizzę. Twoja wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie ostatnio tylko pełnoziarnista i z warzywami, bo wtedy słowo "pizza" mniej mnie boli ;) Nawet mama już do tego przywykła i się nie krzywi (chociaż krzywiła się bardziej na samą świadomość, że je coś pełnoziarnistego, bo c do smaku, nie miala nic przeciwko).

    OdpowiedzUsuń
  4. @elżuniu ależ proszę :) Napisz mi potem czy wyszła.

    Slyvvia i Nemi dziękuję ślicznie :)

    @monami masz rację pełnoziarnista "mniej boli" :D. Też wyszłam z takiego przeświadczenia i boję się, że niedługo wpadnę w nałóg, bo taka pizza mi bardzo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Brava, another link for pizza :-)! Did you like it?

    +1!!!!

    ciao
    Alessandra

    OdpowiedzUsuń
  6. Hi Alessandra :), It was very very tasty! That was my first homemade pizza and i can assure you not the last one :D.

    OdpowiedzUsuń