4 sierpnia 2011

EKLERKI Z KREMEM MAŚLANYM I TRUSKAWKAMI


Eklerki to kolejna odsłona możliwości użycia ciasta ptysiowego. Można podawać je z bitą śmietaną, budyniem lub kremem.



Składniki:


  • Eklerki przygotowane według przepisu, który znajdziecie TUTAJ
  • Szklanka pokrojonych na grubsze plasterki truskawek (mogą być też inne owoce)
  • 0,5 szklanki miękkiego masła (mniej więcej o konsystencji lodów)
  • 1,5 lub 2 szklanki przesianego cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • do 2 łyżek mleka bądź kremówki




Wykonanie:

1. Upiecz eklerki zgodnie z instrukcją podaną w poście "Ciasto ptysiowe". Wyciśnij za pomocą rękawa cukierniczego podobne kształty z ciasta, jak na zdjęciu poniżej.


2. Upieczone eklerki wyjmij do przestygnięcia.
3. W międzyczasie przygotuj krem: miksuj masło na średnich obrotach miksera, aż zmieni kolor na jaśniejszy i stanie się puszyste. Dodaj 1,5 szklanki cukru pudru. Miksuj na najniższych obrotach do idealnego połączenia się cukru z masłem.
4. Zwiększ obroty miksera na średnie i połącz masło z 1 łyżką mleka (bądź śmietany), solą i ekstraktem. Ubijaj przez około 2 minuty.
5. Jeśli chcesz uzyskać gęstszy krem - dodaj więcej cukru pudru. Jeśli rzadszy dodaj mleko.
6. Przełóż eklerki kremem. Połóż na niego truskawki. Posyp eklerki cukrem pudrem.

Smacznego :)

Owocowe szaleństwo

6 komentarzy:

  1. przepysznie wyglądają! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę się zdecydować co lubię bardziej: ptysie czy eklerki:)Biorę więc oba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Ja zdecydowanie wolę eklerki :). Kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne te eklerki, wszyscy u mnie takie uwielbiają:) Dodatek truskawek na pewno sprawia że jeszcze ciężej się im oprzeć;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki dodały orzeźwiającej nuty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają..muszę w końcu kiedyś i ja takie zrobić..

    OdpowiedzUsuń