Eklerki to kolejna odsłona możliwości użycia ciasta ptysiowego. Można podawać je z bitą śmietaną, budyniem lub kremem.
Składniki:
- Eklerki przygotowane według przepisu, który znajdziecie TUTAJ
- Szklanka pokrojonych na grubsze plasterki truskawek (mogą być też inne owoce)
- 0,5 szklanki miękkiego masła (mniej więcej o konsystencji lodów)
- 1,5 lub 2 szklanki przesianego cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- do 2 łyżek mleka bądź kremówki
1. Upiecz eklerki zgodnie z instrukcją podaną w poście "Ciasto ptysiowe". Wyciśnij za pomocą rękawa cukierniczego podobne kształty z ciasta, jak na zdjęciu poniżej.
3. W międzyczasie przygotuj krem: miksuj masło na średnich obrotach miksera, aż zmieni kolor na jaśniejszy i stanie się puszyste. Dodaj 1,5 szklanki cukru pudru. Miksuj na najniższych obrotach do idealnego połączenia się cukru z masłem.
4. Zwiększ obroty miksera na średnie i połącz masło z 1 łyżką mleka (bądź śmietany), solą i ekstraktem. Ubijaj przez około 2 minuty.
5. Jeśli chcesz uzyskać gęstszy krem - dodaj więcej cukru pudru. Jeśli rzadszy dodaj mleko.
6. Przełóż eklerki kremem. Połóż na niego truskawki. Posyp eklerki cukrem pudrem.
Smacznego :)
przepysznie wyglądają! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie mogę się zdecydować co lubię bardziej: ptysie czy eklerki:)Biorę więc oba:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja zdecydowanie wolę eklerki :). Kojarzą mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńCudowne te eklerki, wszyscy u mnie takie uwielbiają:) Dodatek truskawek na pewno sprawia że jeszcze ciężej się im oprzeć;)
OdpowiedzUsuńTruskawki dodały orzeźwiającej nuty :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają..muszę w końcu kiedyś i ja takie zrobić..
OdpowiedzUsuń