Poniżej przedstawiam przepis na naprawdę smaczne i kruche czekoladowe ciasto na tartę. Przepis na pomarańczową tartę na kruchym czekoladowym spodzie znajdziecie TUTAJ
Wprowadziłam małą zmianę do przepisu oryginalnego. Zamiast całego jajka użyłam samych żółtek. Moim zdaniem takie ciasto jest delikatniejsze i bardziej kruche.
Składniki:
- 225 gr mąki
- 150 gr miękkiego masła
- 95 gr cukru pudru
- 30 gr zmielonych migdałów
- 2 żółtka
- 1 kopiasta łyżka kakao
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Zmieszaj ze sobą cukier puder, sól, migdały i masło.
2. Do dobrze połączonych składników dodaj żółtka. Mieszaj.
3. Do masy maślanej dodaj pozostałe suche składniki - mąkę i kakao. Połącz na jednolitą masę.
4. Uformuj bryłę z ciasta i owiń plastikową folią.
5. Chłodź ciasto w lodówce przez minimum 2 godziny.
6. Ciasto jest gotowe do użycia.
Przepis znalazłam TU.
Kruche ciasto i czekolada . . . mmm. To jest moje ukochane połączenie w każdym wykonaniu. A jeśli pozwolisz, przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
ileż czekolady!
OdpowiedzUsuńrozpusta, normalnie ;]
Fajne,fajne...dla czekoladohoplików w sam raz:)
OdpowiedzUsuń