14 sierpnia 2011

MIZERIA Z KUKURYDZĄ


Moja ulubiona mizeria. Bardzo lubię połączenie ogórka i kukurydzy. W sam raz na niedzielny obiad.




Składniki:


  • Jeden duży długi ogórek
  • około pół puszki kukurydzy 
  • pół pęczku szczypiorku
  • kwaśna śmietana bądź jogurt naturalny
  • sól i biały pieprz


Wykonanie: 

1. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ogórka. Przełóż do sitka. Oprósz odrobiną soli. Wymieszaj. Odstaw na około pół godziny. Dzięki soli ogórek pozbędzie się nadmiaru wody.
2. Poszatkuj drobno szczypiorek.
3. Przełóż do miski szczypiorek, kukurydzę i ogórka. Dodaj tyle śmietany, aby uzyskać konsystencję widoczną na zdjęciu.
4. Dopraw.
5. Podawaj z ziemniaczkami i pieczonym mięsem.

:)

 

9 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam mizerię mojej mamy - taką zwykłą, klasyczną, ale taką z kukurydzą też muszę wypróbować! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego połączenia nie znałam.....ale wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mizeria gości u mnie na okrągło w sezonie ogórkowym.
    a zimą... z mrożonek!
    ale takiej jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też nie znałam takiego połączenia. Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. oo ciekawy mix:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam mizerię i kukurydze, ale na to połączenie bym nie wpadła :) Musi być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten rodzaj mizerii podawany jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Cieszę się, że udało mi się zaprezentować coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne połączenie! Wypróbuję przy okazji;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mizerię z kukurydzą przygotowała Pani Anna Szczurek :)

    [img]http://i57.tinypic.com/k97j6.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń