Moja ulubiona mizeria. Bardzo lubię połączenie ogórka i kukurydzy. W sam raz na niedzielny obiad.
Składniki:
- Jeden duży długi ogórek
- około pół puszki kukurydzy
- pół pęczku szczypiorku
- kwaśna śmietana bądź jogurt naturalny
- sól i biały pieprz
Wykonanie:
1. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ogórka. Przełóż do sitka. Oprósz odrobiną soli. Wymieszaj. Odstaw na około pół godziny. Dzięki soli ogórek pozbędzie się nadmiaru wody.
2. Poszatkuj drobno szczypiorek.
3. Przełóż do miski szczypiorek, kukurydzę i ogórka. Dodaj tyle śmietany, aby uzyskać konsystencję widoczną na zdjęciu.
4. Dopraw.
5. Podawaj z ziemniaczkami i pieczonym mięsem.
:)
Ja uwielbiam mizerię mojej mamy - taką zwykłą, klasyczną, ale taką z kukurydzą też muszę wypróbować! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńtakiego połączenia nie znałam.....ale wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńmizeria gości u mnie na okrągło w sezonie ogórkowym.
OdpowiedzUsuńa zimą... z mrożonek!
ale takiej jeszcze nie jadłam.
Ja też nie znałam takiego połączenia. Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńoo ciekawy mix:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam mizerię i kukurydze, ale na to połączenie bym nie wpadła :) Musi być pysznie!
OdpowiedzUsuńTen rodzaj mizerii podawany jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Cieszę się, że udało mi się zaprezentować coś nowego :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie! Wypróbuję przy okazji;)
OdpowiedzUsuńMizerię z kukurydzą przygotowała Pani Anna Szczurek :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i57.tinypic.com/k97j6.jpg[/img]