Zrobienie pięknych "szklanych" dekoracji na desery jest bardzo proste. Musicie zaopatrzyć się tylko w kuchenny termometr. Bez niego będzie dużo trudniej uzyskać zamierzoną konsystencję.
Składniki:
- 250 gr cukru
- 225 ml wody
Wykonanie:
1. Z podanych składników wyjdzie bardzo dużo masy. Jeżeli chcecie udekorować tylko kilka deserów radzę użyć połowy ilości.
2. W małym rondlu podgrzej na małym ogniu cukier i wodę. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru.
3. Kiedy rozpuści się cukier przestań mieszać. Mieszanie może spowodować pojawienie się kryształków cukru, a tego chcemy uniknąć.
4. Gotujący się syrop będzie pryskał na ścianki rondla. Krople syropu mogą łatwo zamienić się w kryształki cukru, a potem na zasadzie reakcji łańcuchowej pojawią się nam kryształki i w syropie. Aby temu zapobiec należy, co jakiś czas, ścierać krople nasączonym zimną wodą pędzlem.
5. Od momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza włóż termometr kuchenny do rondla.
6. Kiedy termometr wskaże 145 stopni C. Należy przelać masę na papier do pieczenia (można go lekko natłuścić).
7. Syrop jest strasznie gorący, więc radzę zachować wszelkie środki ostrożności.
8. Po wylaniu syropu na papier odczekaj chwilę i sprawdź czy możesz dotknąć syropu bez poparzenia.
9. Formuj z syropu upragniony kształt.
10. Trzeba pracować bardzo szybko, ponieważ masa szybko zastyga.
11. Zastygnięta masa może być ostra, jak nóż, więc radzę uważać na rozcięcia.
12. Taki cukier spełnia rolę dekoracyjną. Nie polecam do jedzenia.
Wariacje:
a. Orzechy, mak
Drobno pokrojone orzechy rozkładamy na papierze do pieczenia. Wylej na nie masę cukrową.
b. Owoce
Całe owoce można polać syropem. Nada im to niepowtarzalnego widoku.
c. Barwniki spożywcze
Na świeżo wylany syrop nałóż kilka kropel barwnika spożywczego (mogą być różne kolory). Za pomocą końcówki noża lub patyczka stwórz wzory na masie.
Następnie utwórz kształt z masy. Zastygniętą można na sekundę włożyć pod bieżącą zimną wodę. Usunie się nadmiar barwnika.
cuda. jakie cuda!
OdpowiedzUsuńWow! Jakie fajne!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ...
OdpowiedzUsuńa czy po wlozeniu do lodowki nie roztopi sie ta dekoracja na torcie ??? Ja wlasnie ostatnio zrobilam i po wyjeciu na smietanie mialam zlota plame ktora zostala po spiralkach ;(
OdpowiedzUsuńNiestety po jakimś czasie taka dekoracja się rozpuści.
Usuń