Uwielbiam profiterole! Zawsze kupowałam je nadziane bitą śmietaną i polane gęstą czekoladą. Poniżej przedstawiam letnią wersję na ptysie. Z pysznymi wisienkami.
Składniki:
Ciasto ptysiowe (przepis znajduje się TUTAJ)
2 szklanki wiśni (około) bez pestek wymieszanych z łyżką cukru pudru (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze nadzienie), można też użyć dżemu wiśniowego zamiast świeżych owoców
Szklanka bitej śmietany
Wykonanie:
1. Pieczemy ptysie zgodnie z instrukcją podaną we wcześniejszym przepisie.
2. Zimne ptysie nadziewamy wiśniami i bitą śmietaną. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
thou my google translate is not working just looking at the photos they look great and yummy =)
OdpowiedzUsuńA umiesz moze klasyczny krem ptysiowy taki jak w cukierniech? Ja kiedyś robiłam ale kilka lat temu i zapomniałam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie, ze bedzie to beza szwajcarska (zaparzane bialka). Mam przepis na takie nadzienie, ale jeszcze nigdy nie robilam. Pozdrowienia :)
Usuń