4 sierpnia 2011

SŁODKIE PTYSIE (PROFITEROLE) Z WIŚNIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ


Uwielbiam profiterole! Zawsze kupowałam je nadziane bitą śmietaną i polane gęstą czekoladą. Poniżej przedstawiam letnią wersję na ptysie. Z pysznymi wisienkami.



Składniki:

Ciasto ptysiowe (przepis znajduje się TUTAJ)
2 szklanki wiśni (około) bez pestek wymieszanych z łyżką cukru pudru (można dać więcej, jeśli lubicie słodsze nadzienie), można też użyć dżemu wiśniowego zamiast świeżych owoców
Szklanka bitej śmietany



Wykonanie:

1. Pieczemy ptysie zgodnie z instrukcją podaną we wcześniejszym przepisie.
2. Zimne ptysie nadziewamy wiśniami i bitą śmietaną. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Owocowe szaleństwo

3 komentarze:

  1. thou my google translate is not working just looking at the photos they look great and yummy =)

    OdpowiedzUsuń
  2. A umiesz moze klasyczny krem ptysiowy taki jak w cukierniech? Ja kiedyś robiłam ale kilka lat temu i zapomniałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi sie, ze bedzie to beza szwajcarska (zaparzane bialka). Mam przepis na takie nadzienie, ale jeszcze nigdy nie robilam. Pozdrowienia :)

      Usuń