5 marca 2013

KNEDLE Z MIĘSEM I POREM Z SZAFRANOWYM SOSEM


Przepis wygrzebałam z notatnika mojej Mamy. Pamiętam, że to danie gościło na naszym stole, kiedy byłam jeszcze dość małym dzieckiem. Jeżeli macie ochotę na trochę inne knedle, to polecam ten przepis sprawdzi się świetnie. 

Zamiast sosu, knedle można podać ze skwarkami i surówkami. Przyznaję, że ta wersja smakuje mi dużo bardziej :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki na farsz:

  • 1 duży por (tylko biała część)
  • 1 cebula
  • pół kg mielonego mięsa
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

1. Przetnij por na pół i dokładnie umyj. Następnie pokrój go na cienkie paski. 
2. Cebulę pokój w kostkę. 


3. Na patelni rozgrzej około 3 łyżek oleju i przez chwilę duś cebulę, chwilę potem dodaj por. 
4. Kiedy warzywa zmiękną dodaj doprawione mięso. Duś do wyparowania wody. 
5. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia. 


Składniki:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)
  • 150 gramów mąki
  • 1 jajko
  • 40 gramów kaszy manny
  • sól
  • biały pieprz


Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto z wszystkich podanych składników. Nie wyrabiaj go zbyt długo. 


2. Posyp stolnicę mąką i uformuj na niej duży walec z ciasta. 
3. Potnij ciasto na mniej więcej 12 plastrów. 


4. Każdy plaster delikatnie rozklep. 


5. Na każdym krążku ułóż po jednej łyżeczce farszu. 


6. Zlep końcówki ciasta. 


7. Uformuj równe kulki. 


8. Knedle gotuj we wrzącej i osolonej wodzie. Po wypłynięciu klusek na wierzch, gotuj je jeszcze około 10-15 minut. 


Składniki na sos:

  • 300 gramów kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki nitek szafranu
  • sól
  • pieprz
  • konserwowe buraki


Wykonanie:

1. Szafran rozetrzyj w moździerzu. 
2. W rondlu (na małym ogniu) gotuj śmietanę i szafran. 
3. Po paru minutach dopraw solą i pieprzem. 
4. Buraczki pokrój w cienkie słupki (u mnie gwiazdki). Można je dodać tuż przed zdjęciem z gazu sosu, lub udekorować nimi już podane danie.


Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Takich wytrawnych nigdy nie jadłam, ale muszą być cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite kluseczki, a z tak pysznym sosem, to już poezja ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka :-) przepis wspaniały a rodzinie uszy latały, nie mówiac już jak braciszek sie nimi delektował

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam:) moze Pani mi powiedzieć czy ten przepis na knedle sprawdzi sie przy wersji z twarogiem ? Chce zrobić 2 wersje knedli na słodko i te :) i nie wiem który przepis na knedle wybrać ?! 😉 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się sprawdzi :), oba ciasta są fajne i ciężko mi powiedzieć, które jest lepsze. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ale proszę uważać, bo ta wersja ciasta jest z pieprzem, więc trzeba będzie go pominąć.

      Usuń
    3. Hi hi wiem :) dziękuje :)

      Usuń