6 marca 2013

CIASTO "ARLEKIN"


"Arlekin" to ciasto, które zawsze bardzo mi się podobało. Strona wizualna mojego ciasta pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale jest całkiem OK. Ciasto jest proste i dość ładnie będzie się prezentować na stole. 
"Arlekin" to w zasadzie rodzaj babki. 
Jeżeli chcecie przełożyć ciasto dżemem, należy go najpierw mocno rozmieszać i delikatnie podgrzać. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 


Motylki zrobiłam według przepisu: klik!

Przepis dostałam od Cioci


Składniki na ciasto:

  • 250 gramów masła roślinnego
  • 200 gramów cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 duże jajka
  • 370 gramów mąki pszennej
  • 125 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • od 0,5 do 1 szklanki mleka (w zależności od gęstości ciasta)
  • 50 gramów kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Nutella lub dżem do przełożenia


Wykonanie:

1. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem pudrem na puszystą i kremową masę. 


2. Wciąż ucierając dodaj do masy miękkie masło, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i mąkę ziemniaczaną. 
3. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na zdjęciu poniżej - ma być miękkie, ale niezbyt płynne. 


4. Podziel ciasto na pół. 
5. Połowę ciasta przełóż do szprycy (użyłam grubszego worka foliowego, jeden z jego końców obcięłam). Dobrze jest pomagać sobie wysokim kubkiem, dzięki czemu łatwiej będzie przekładać ciasto do worka. 
6. Na posmarowanej masłem i posypanej mąką blasze wyciskaj ciasto na kształt długich cygar. Staraj się zachować równe odstępy pomiędzy nimi (mi się średnio to udało ;).


7. Do pozostałego ciasta dodaj kakao i kwaśną śmietanę. Miksuj przez chwilę do połączenia się składników. 
8. Ponownie przełóż ciasto do szprycy (może być ta sama, w której wcześniej było białe ciasto) i wyciskaj ciasto pomiędzy białymi paskami. 


9. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowe. 
10. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. 
11. Zimne przekrój na równe kawałki. Mi wyszły 4. Jak widać na zdjęciu jeden z nich się połamał, ale to naprawdę nie jest problem. 


12. Każdą warstwę ciasta posmaruj Nutellą lub wybranym dżemem i ułóż je na sobie. Wierzchni kawałek nie powinien być posmarowany. 

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 150 gramów ciemnej czekolady


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki rozpuść w rondelku na bardzo małym gazie. Mieszaj, żeby masa się nie przypaliła. 
2. Rozsmaruj czekoladę na cieście. 
3. Kiedy polewa będzie jeszcze dość płynna ułóż na niej motylki. 


Smacznego :))


20 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie ciasta gdzie trzeba się troszkę pobawić przy robieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! super! wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja Cię...!!!! Ale te motylki to piękne zrobiłaś!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne to ciasto .... już wyobrażałam sobie, ze ciasta tnie się na kawałeczki ...a tutaj jak się okazuje proste w wykonaniu ciasto mamy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne... i jeszcze te motyle.:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. zawsze podziwiam twórców takich cukierniczych arcydzieł, pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda mega pracochłonnie! Może kiedys się pokuszę o zrobienie:D
    u mnie dziś królują babeczki, zapraszam :)
    dodałam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda bardzo smacznie :) a te motylki są urocze :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis. Oryginalne wykonanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dekoracyjne, pięknie się prezentuje i bardzo bajkowe ! Dla mnie rewelacyjne !!! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam "Arlekina" i wszystkim bardzo smakowało. Przepis nieskomplikowany, łatwy do wykonania. Jedyna uwaga co do ilości mleka - dodałam dobrą szklankę (w przepisie pół szkl)aby uzyskać porządaną konsystencję ciasta. Do przełożenia użyłam Nutelli, w połączeniu z gorzką czekoladą do polewy - pycha! Polecam, Aly. Pozdrowienia dla Aleksandry:) Kolejny przepis udany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie, że smakowało :)) W notatniku cioci było napisane, że to będzie właśnie pół szklanki mleka, u mnie też tyle wystarczyło. Czasami mąka potrzebuje więcej płynu. Fajnie, że potrafisz dostosować przepis do swoich potrzeb - to bardzo ważne w kuchni :). Gorące pozdrowienia Aly :))

      Usuń
  12. Ciasto jest na mojej liście do zrobienia :) Choć trochę się martwię tym, ze u mnie babek nie lubią a to chyba właśnie taki rodzaj ciasta. Jednak efekt godzien wypróbowania! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto Arlekin przygotowała Pani Renata Borkowska :)

    [img]http://i59.tinypic.com/24o3v9d.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń