6 maja 2015

CIASTKA KAWOWO-ORZECHOWE (BARDZO KRUCHE)


Moja turecka koleżanka kilka tygodni temu wyprowadziła się do Turcji i dostałam od niej notesik z przepisami. Kilka z nich na pewno wykorzystam, bo wydają się bardzo smaczne.
Dzisiaj przedstawiam recepturę na niesamowicie kruche ciasteczka, które dosłownie rozpływają się w ustach. Dodatek kawy, kakao i orzechów był już moją inwencją :).
Mam nadzieję, że będą smakować.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki:

2,5 szklanki mąki 
1 żółtko
1 szklanka skrobi kukurydzianej
1,5 szklanki cukru pudru (użyłam 1 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
0,5 szklanki oleju
150 gramów zimnego masła
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
dowolne orzechy*

*do ciastek lepiej użyć orzechów laskowych lub ziemnych, włoskie gorzknieją podczas pieczenia (o czym sama się przekonałam, bo właśnie tych orzechów użyłam i był to błąd)

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na ciasta (oprócz orzechów) zagnieć - chodzi tylko o połączenie się składników.
2. Uformuj z ciasta dwie kule, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. 
3. Uformuj z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego i układaj je na papierze do pieczenia. 


4. Udekoruj ciastka kawałkami orzechów (leciutko wbij je w kulki).


5. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (proszę wziąć pod uwagę, że każdy piekarnik się od siebie różni, więc trzeba kontrolować wypiekanie). 
6. Upieczone ciastka pozostaw do całkowitego ostudzenia zanim przeniesiesz je na paterę (gorące są naprawdę kruche i mogą się pokruszyć). 

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Czy skrobia kukurydziana to to samo, co mąka kukurydziana ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest to samo. Skrobia kukurydziana jest biała i wygląda jak mąka ziemniaczana.

      Usuń
    2. Jakoś dotąd na nią nie trafiłam. Czy łatwo kupić ta skrobie, a jesli nie, to czym zastąpić ? Ciastka wyglądają bardzo smakowicie, więc chętnie bym je upiekła :).

      Usuń
    3. Na pewno jest w Piotrze i Pawle (https://www.e-piotripawel.pl/towar/skrobia-kukurydziana/255176), bywa w Lidlu, Biedronce, Intermarche. Na bank mają ją sklepy ze zdrową żywnością. Niewielkie ilości skrobi można zamienić na mąkę ziemniaczaną, ale akurat w tym przepisie potrzeba aż szklanki i nie wiem, czy mąka ziemniaczana nie zmieni smaku ciastek.
      Aha można jeszcze zamówić w sklepach internetowych lub szukać w dobrze zaopatrzonych młynach.

      Usuń
    4. Jest też w Auchan- http://www.auchandirect.pl/sklep/artykuly/wyszukiwarka/96700039/Skrobia-kukurydziana-Bio-Avena-250-g

      Usuń
    5. Dziękuję za wyczerpujące informacje :). Auchan ma ogólnie ogromny asortyment towarów, ale niestety do najbliższego mam aż 50 km. Zatem bywam tam bardzo rzadko. Zapisałam przepis i mam nadzieję, że jak już kupię skrobie, ciasteczka zagoszczą na moim stole :).

      Usuń