4 maja 2014

PIECZARKI NADZIEWANE WARZYWAMI I ZAPIEKANE POD SEREM



Sezon grillowy w pełni, więc przedstawiam dzisiaj przepis na zapiekane pieczarki, które będą pasowały idealnie do grillowanego mięsa. Danie jest soczyste, mocno aromatyczne i może stanowić całkowity posiłek dla wegetarian. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki dla 4 osób:


  • 4 spore pieczarki
  • 1 średni pomidor
  • 1/4 czerwonej papryki
  • żółty ser (4 plastry)
  • szczypiorek (około 1 - 2 łyżek)
  • natka pietruszki (około 1 - 2 łyżek)
  • płatki chilli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa/olej


Wykonanie:

1. Pieczarki obierz ze skórki i umyj, a następnie oddziel kapelusze od nóżek.


2. Za pomocą łyżeczki wybierz brązowe blaszki z kapelusza. 


Kapelusze pozbawione blaszek.
 3. Pokrój nóżki pieczarek na bardzo drobną kostkę. Przełóż do miseczki.


4. Pokrój paprykę na bardzo drobną kostkę. 


5. Poszatkuj natkę i szczypiorek. 


6. Pokrój pomidora na bardzo drobną kostkę. 


7. Wszystkie składniki na farsz wymieszaj z odrobiną oleju (oliwy). Dopraw solą, pieprzem i chilli (farsz ma być lekko pikantny).


8. Nakładaj farsz do kapeluszy. 


9. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. 
10. Pieczarki ułóż na kratce umocowanej w formie do pieczenia (takiej, w której piecze się kurczaka). Dzięki temu woda z pieczarek będzie kapać do brytfanki.
11. Piecz około 15 -20 minut (w zależności od piekarnika) - pieczarki mają być zarumienione. 
12. W międzyczasie przygotuj ser żółty.  


13. Nałóż ser na pieczarki i ponownie włóż do piekarnika - tylko do momentu zapieczenia sera. 
14. Podawaj na ciepło, np. z grillowanym mięsem. 

Smacznego :)


Przepis znaleziony na Youtube.

3 komentarze: