Akcja "Ciasta Świata" była przeprowadzana równocześnie na dwóch stronach internetowych: Zmiksowani.pl i Durszlak.pl.
Poniższe podsumowanie zawiera przepisy na wypieki z obu stron.
Zapraszam do odwiedzenia blogów biorących udział w akcji :)
Algieria
Szlakiem daktyli: Chamia
Australia
Moje Małe Czarowanie: Sernik z mascarpone na kokosowym spodzie
Austria
My sweet life, my tasty world: Muzyczny apfelstrudel
Kulinaria Rogatka: Tort Sachera
Przy kubku kawy: Tort Sachera (Sachertorte)
Życie w apetycie: Tort Sachera
Da leccarsi le dita...: Torta Sacher
Smakowy Raj: Tradycyjny sernik wiedeński
Brazylia
Kropkowe radości: Bolo de Fubá da Vó Maria - ciasto kukurydziane Babci Marii
Chile
Przepisy Aleksandry: Kuchen Borracho (jabłecznik z rumem)
Czechy
Para - Buch!: Gwiazdki z...ciastka życzą Ona i On
Egipt
Dobre smaki: Torta - egipskie ciasto jogurtowe
Finlandia
Kitty's Cookbook: Fińskie tarty Runeberga - Runebergintorttu
Kitty's Cookbook: Laskiaispulla - fińskie ciasto na ostatki
W pewnej kuchni na Wyspach...: Prosto z Finlandii. Tiikerikakku, czyli tygrysie ciasto.
Francja
Moje domowe kucharzenie: Brioche
Moje domowe kucharzenie: Ciasteczka francuskie
Bernika-moj kulinarny pamietnik: Clafoutis z wiśniami i migdałami
Lejdi of the house: Francuska klasyka: Dacquoise...
Mr. & Mrs. Sandman: Francuska kuchnia retro, Julia Child i croissants
Z kartoflanego pola: Francuska tarta z jabłkami w aranżacji biało-czerwonej
Moja przygoda kulinarna: Francuskie makaroniki
Przepisy Aleksandry: Francuskie rurki z różaną bitą śmietaną i jabłkami
Przepisy Aleksandry: Klasyczna Tarte Tatin
Para - Buch!: Kwadrans i po rogaliku
Dusiowa kuchnia: Miłość po francusku
Mr. & Mrs. Sandman: Pada śnieg, pieczemy keks!
52 tygodnie w kuchni: Palmiers (sobotnie śniadanie)
Sister's Cooking: Tarta Tatin na spodzie francuskim
Kuchnia Josi: Tarta z jabłkami i żurawiną
Bernika - Moj kulinarny pamietnik: Tort Opera
Z kartoflanego pola: Wieniec Trzech Króli
Grecja
Moje Małe Czarowanie: Babka grecka
Habibi: Greckie ciasto orzechowe
Gęba w niebie: Karythopita
Iran
52 tygodnie w kuchni: Perskie ciasto w miłości
Honey & Lemon: Perskie ciasto miłości
52 tygodnie w kuchni: Perskie ciasteczka z rodzynkami - Shirini Keshmeshi
Irlandia
Słodkie bajki Małej Piekarki: Ciasto na ciemnym piwie
Izrael
Mr. & Mrs. Sandman: Rugelach, czyli ciasteczka orzechowo-cynamonowe i czekanie na Świętego Mikołaja
Przepisy Aleksandry: Ciasto Chamei z zieloną herbatą i marakują
Mirabelkowy blog: Ciasto z zieloną herbatą
Z zapachem wanilii we włosach: Ciasto z zieloną herbatą
Przepisy Aleksandry: Rolada Earl-Grey
Przepisy Aleksandry: "Sushi" z czerwonym kawiorem
Mirabelkowy blog: Trójkolorowe ciasto drożdżowe
Kolumbia
Moje domowe kucharzenie: Pasteles cocoa
Liban
Gastronomy Go!: Migdałowe ciasto libańskie Sfouf
Meksyk
Studnia miodu: Pastel de Tres Leches - meksykańskie ciasto "Trzy Mleka"
In cooking we trust: Torta de cielo
Przepisy Aleksandry: Torta de tres leches
Niemcy
Smakowy Raj: Apfelkuche, czyli niemiecki jabłecznik
Domowe Wypieki: Dresdner Eierschecke
Sisters' cooking: Pączki berlinki
Bernika - moj kulinarny pamietnik: Tort księcia regenta
Moja przygoda kulinarna: Vanillekipferl pachnące wanilią
Rosja
RPA
Przepisy Aleksandry: Malvapoeding
Salvador
Nie - Typowe Wypieki: Quesadilla Salvadorena
Szwecja
Atelier Patisserie: Lussekkater. Szwedzkie bułeczki szafranowe
Szwajcaria
Bernika-moj kulinarny pamietnik: Szwajcarska rolada z herbatą matcha i malinami
Turcja
Bake & Taste: Ciasto kawą polane
Turcja od kuchni: Revani czyli na słodko po turecku
Biblia Smaków: Tureckie ciasto jogurtowe z syropem z cytryny i pomarańczy
USA
Anula's Kitchen: American walnut brownies...my way
Nie - Typowe Wypieki: Amerykański White Cake
Kuchnia Josi: Amerykańskie brownie z polskim akcentem
Bernika - moj kulinarny pamietnik: Amerykańskie pączki dyniowe czyli Pumpkin doughnuts
Bernika - moj kulinarny pamietnik: Babka cake z czekoladą i migdałami
52 tygodnie w kuchni: Brownie
Smakocie i łakołyki: Brownies idealne!
Mama Alergika Gotuje: Brownies (bez mąki) z serii nie dla alergika
Przepisy Aleksandry: Brownies z malinami
Moje domowe kucharzenie: Bułeczki amerykańskie
Kulinaria pasja: Ciasteczka z czekoladowymi drażetkami
Co do jedzenia: Ciasto czekoladowe Twoich marzeń
Mr. & Mrs. Sandman: Chlebek bananowy i domowe gotowanie
Bernika - moj kulinarny pamietnik: Chlebek dyniowo-bananowy
Bernika - moj kulinarny pamietnik: Cytrynowa babka wg Waldorf Astoria
Moje małe czarowanie: Czerwony tort - Red Velvet
Mr. & Mrs. Sandman: Doughnuts
Para - Buch!: Kiedy ostatnio pękło Ci... ciastko?
Przepisy Aleksandry: Muffinki z bounty
Sisters' cooking: Muffinkowe śnieżynki figowo-bananowe
Moje domowe kucharzenie: Mufiny jagodowe (amerykańskie)
Przepisy Aleksandry: Muffiny z czekoladą i ricottą
52 tygodnie w kuchni: Pekan pie
Nie - Typowe Wypieki: Popovers orkiszowo-kokosowe
Przepisy Aleksandry: Przepyszne ciacha z białą czekoladą
Kulinaria Rogatka: Pumpkin Pie
Dusiowa kuchnia: Red Velvet Cake
52 tygodnie w kuchni: Red velvet cake + Weekendowa Cukiernia
Cucina della Felicita: Sernik nowojorski w wersji light
Przepisy Aleksandry: Sernikobrownies z malinami (babeczki)
Przepisy Aleksandry: Tort czekoladowo-malinowy
Nie - Typowe Wypieki: Tort orkiszowy marchwiowo-orzechowy
Węgry
Moja pasja - moje gotowanie: Babka z białym pieprzem i gałką muszkatołową
Staropolski zapiecek: Szarlotka rodem z Budapesztu
Studnia miodu: Węgierski deser - somloi galushka
Wielka Brytania
Lejdi of the house: Angielskie clotted cream shortbread
Lejdi of the house: Angielskie klasycznie 'scones', z tego, co w szafkach...
Przepisy Aleksandry: Bakewell tart
52 tygodnie w kuchni: Banana bread
Apetyt & Smak: Banoffi Pie
Sisters' cooking: Chlebek bananowy Sophie Dahl
Apetyt i Smak: Ciasteczka Banoffee
Przepisy Aleksandry: Ciasto cytrynowe z kandyzowanymi wiśniami
Słodkie bajki małej piekarki: Ciasto marchewkowe
Słodkie bajki małej piekarki: Ciasto marchewkowe
Bernika-Moj kulinarny pamietnik: Ciasto pomarańczowe czekoladowe
Moja Mała Kuchnia: Ciasto Simnel na Wielkanoc
Przepisy Aleksandry: Devonshire Scones
W pewnej kuchni na Wyspach...: Do kawy i herbaty. Parkin.
Przepisy Aleksandry: Gateau Alexandra
Anula's Kitchen: Gypsy tart...
Life of a Polish vegan: Jabłeczne crumble z jeżynami
Przepisy Aleksandry: Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi
Życie w apetycie: London cheesecake
Pszczółkowe gotowanie: Malinowe crumble
Para - Buch!: Muffinki pełne czekolady
Bernika - Moj kulinarany pamietnik: Osiem torcików kawowych w jednym
Taniec smaków: 'Pound cake' ze śliwkami i śmietaną
52 tygodnie w kuchni: Tarta Bakewell
Przepisy Aleksandry: Victoria Sponge Cake
Przepisy Aleksandry: Viennese Whirls
Life of a Polish vegan: Wegańskie lemon drizzle cake
Włochy
Karra w kuchni: babka panettone bo zbliżają się święta
Smakowy Raj: Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa
52 tygodnie w kuchni: Biscotti kawowo-czekoladowe
Mr. & Mrs. Sandman: Bomboloni
Da leccarsi le dita: Ciambella all' arancia
Para - Buch!: Leniwe cantucci dają nura w kawie
Bernika - Moj kulinarny pamietnik: Lodowe ciasto stracciatella
Moja przygoda kulinarna: Ricciarelli
Człowiek jest tym, co zje...: Schacciata con l'uva
Domowe Wypieki: Sycylijskie ciasteczka sezamowe
Para - Buch!: Świąteczne cantucci
Uwielbiam gotować: Tiramisu
Da leccarsi le dita...: 'Tiramisu' alla pesca
Mama Alergika Gotuje: Tiramisu klasyczne z serii nie dla alergika
Kulinaria Rogatka: Tiramisu z jeżynami
Da leccarsi le dita...: Torta sorrentina
Początkująca pani domu: Włoska Torta Margherita w wersji błyskawicznej
Domowe Wypieki: Włoskie cantucci
Domowe Wypieki: Włoskie ciasteczka z mąką kukurydzianą
Mr. & Mrs. Sandman: Włoskie panforte i marzenia o Toskanii
Filozofia smaku: Włoskie trufelki czekoladowe
Domowe Wypieki: Zaletti - weneckie ciasteczka z rodzynkami
Rodzinka w kuchni: Zuccotto di panettone w wersji polskiej
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przepisy, których pochodzenia nie sprecyzowali autorzy postów
Kuchnia arabska
Od chleba do nieba: Arabski tort Kodryt Kadyr
Szlakiem daktyli: Baqalawa, baklava
Szlakiem daktyli: Ciasteczka pomarańczowo-migdałowe
Z kartoflanego pola: Orientalny placek pomarańczowy
Nóż i Widelec: Sernik baklava z nutą pomarańczy i cynamonu
Szlakiem daktyli: Usbu al-zeinab
Inne
Waniliowa kuchnia: Ciasteczka herbaciane
Życie w apetycie: Grasshoper Pie
Moje małe co nieco: Placek cytrynowy Maund
Magia Cukru: Rajski tort jabłkowy
Dziękujemy za wspólną zabawę i masę inspiracji:)
OdpowiedzUsuńpowstał świetny zbiór przepisów!
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetną akcję..a z przepisów.. no ..może nie wszystkich na pewno skorzystam..
OdpowiedzUsuńojej Olus ,ale wspaniale podsumowanie. Wrzuce dziś do siebie na bloga. Super, że napisałas alfabetycznie:)
OdpowiedzUsuńTeraz trzeba zrobić jedzenie dookola świata ;)
Dzięki za fajną zabawę. Będę korzystała z tej książki. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńLubię takie akcje... zawsze można znaleść to ulubione ciasto... Gratuluję wszystkim wygranej :*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
SecretNataline