Kolejny przepis z książki Nigelli Lawson " Kitchen: Recipes from the Heart of the Home". Bardzo lubię przeglądać tę "cegiełkę" w poszukiwaniu inspiracji.
Książkę dostałam od przyjaciółki, Angeliny, na moje zeszłoroczne urodziny :). Była to prawdziwa niespodzianka! Nie dość, że nie spodziewałam się żadnego prezentu, to jeszcze przez długi czas nie wiedziałam od kogo on jest! Dość podły był to okres mojego życia i moja przyjaciółka świetnie wyczuła, że potrzebny jest mi jakiś promyk szczęścia. Była daleko (mieszka w Polsce), ale swoimi mailami potrafiła mnie pocieszyć :). Za co Jej bardzo dziękuję :)
Zdjęcia mojej Anielicy: Angelina. Piękna, mądra i dobra (wiadomość dla mężczyzn czytających bloga - niestety już zajęta :))).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Przepis Nigelli Lawson z jedną dużą zmianą - tradycyjna angielska bakewell tart jest pieczona z migdałami. Ja ich nie miałam, więc w nadzieniu znalazły się orzechy włoskie.
Składniki na kruche ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g masła, zimnego
Składniki na nadzienie:
- 150 g masła
- 4 jajka
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 150 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
- 250 g bezpestkowego dżemu malinowego
- 250 g świeżych malin lub mrożonych
- 50 g migdałów w płatkach lub orzechów włoskich
Wykonanie:
1. Natłuść i posyp kaszą manną/mąką/bułką tartą blachę do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm 2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
3. Wyrób ciasto kruche z wszystkich podanych składników. Najlepiej ręcznie i jak najszybciej.
3. Wyrób ciasto kruche z wszystkich podanych składników. Najlepiej ręcznie i jak najszybciej.
4. Rozwałkuj ciasto na rozmiar blachy i za pomocą wałka przenieś je na blachę (można też wylepić spód blachy ciastem). Nakłuj ciasto kilka razy widelcem.
5. Podpiecz spód przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do schłodzenia na 5 minut.
6. Podczas gdy spód będzie się piekł przygotuj nadzienie: rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia. W malakserze (robocie kuchennym) połącz ze sobą zmielone orzechy, jajka i cukier. Stopniowo do masy wlewaj masło. Składników nie miksuj długo - chodzi tylko o połączenie składników.
7. Dżem malinowy rozprowadź na ciepłym spodzie ciasta. Ułóż na nim maliny.
8. Na maliny wylej masę orzechową. Posyp ją orzechami.
9. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
10. Ciasta kruche należy kroić po przestygnięciu.
Smacznego :)
Uwielbiam te tarte, probowalam kilku przepisow, ale z Nigellowego wychodzi najlepsza.
OdpowiedzUsuńładnie wygląda
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDo upieczenia Bakewell Tart szykuję się od dłuższego czasu.
OdpowiedzUsuńNa pewno musi być dobre!
OdpowiedzUsuńojejku, wygląda tak przepysznie uroczo! :) niech no pojawią mi się maliny tylko...od razu piekę! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na http://teczawsloiku.blogspot.com ^^
Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę wypróbować, bo dania/słodkości z przepisów Nigelli smakują mi zawsze;)
OdpowiedzUsuń