11 kwietnia 2012

NIGELLA LAWSON: TARTA BAKEWELL Z MALINAMI


Kolejny przepis z książki Nigelli Lawson " Kitchen: Recipes from the Heart of the Home". Bardzo lubię przeglądać tę "cegiełkę" w poszukiwaniu inspiracji. 
Książkę dostałam od przyjaciółki, Angeliny, na moje zeszłoroczne urodziny :). Była to prawdziwa niespodzianka! Nie dość, że nie spodziewałam się żadnego prezentu, to jeszcze przez długi czas nie wiedziałam od kogo on jest! Dość podły był to okres mojego życia i moja przyjaciółka świetnie wyczuła, że potrzebny jest mi jakiś promyk szczęścia. Była daleko (mieszka w Polsce), ale swoimi mailami potrafiła mnie pocieszyć :). Za co Jej bardzo dziękuję :)

Zdjęcia mojej Anielicy: Angelina. Piękna, mądra i dobra (wiadomość dla mężczyzn czytających bloga - niestety już zajęta :))).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Przepis Nigelli Lawson z jedną dużą zmianą - tradycyjna angielska bakewell tart jest pieczona z migdałami. Ja ich nie miałam, więc w nadzieniu znalazły się orzechy włoskie.


Składniki na kruche ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego

Składniki na nadzienie:
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
  • 250 g bezpestkowego dżemu malinowego
  • 250 g świeżych malin lub mrożonych
  • 50 g migdałów w płatkach lub orzechów włoskich


Wykonanie:

1. Natłuść i posyp kaszą manną/mąką/bułką tartą blachę do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm 2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
3. Wyrób ciasto kruche z wszystkich podanych składników. Najlepiej ręcznie i jak najszybciej. 
4. Rozwałkuj ciasto na rozmiar blachy i za pomocą wałka przenieś je na blachę (można też wylepić spód blachy ciastem). Nakłuj ciasto kilka razy widelcem. 
5. Podpiecz spód przez 20 minut.  Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do schłodzenia na 5 minut.
6. Podczas gdy spód będzie się piekł przygotuj nadzienie: rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia.  W malakserze (robocie kuchennym) połącz ze sobą zmielone orzechy, jajka i cukier. Stopniowo do masy wlewaj masło. Składników nie miksuj długo - chodzi tylko o połączenie składników.
7. Dżem malinowy rozprowadź na ciepłym spodzie ciasta. Ułóż na nim maliny. 
8. Na maliny wylej masę orzechową. Posyp ją orzechami. 
9. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
10. Ciasta kruche należy kroić po przestygnięciu. 

Smacznego :)




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam te tarte, probowalam kilku przepisow, ale z Nigellowego wychodzi najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do upieczenia Bakewell Tart szykuję się od dłuższego czasu.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojejku, wygląda tak przepysznie uroczo! :) niech no pojawią mi się maliny tylko...od razu piekę! :)

    zapraszam do siebie na http://teczawsloiku.blogspot.com ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę wypróbować, bo dania/słodkości z przepisów Nigelli smakują mi zawsze;)

    OdpowiedzUsuń