18 kwietnia 2012

TORT CZESKI Z WIŚNIAMI


Przepis na to ciasto znalazłam w tajemnym zeszycie mojej mamy. Ponoć jako małe dziecko uwielbiałam tort czeski i w tej kwestii nic się nie zmieniło (chociaż na pewną "małą" nazwać mnie nie można :D). Przepadam za wszystkimi ciastami miodowymi, choć świeżego miodu nie tknę za żadne skarby. 
Tort czeski jest ciastem pracochłonnym i zabierze kilka godzin na jego przygotowanie. 
Przede wszystkim musicie nastawić się na to, że ciasto musi jeden dzień poczekać przed skonsumowaniem. Właściwie masa zmiękczy tort już po około 12 godzinach, ale lepiej poćwiczyć cierpliwość i poczekać kolejne 12 :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki na ciasto:


  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki skrobi kukurydzianej (wygląda, jak mąka ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka sody (przed dodaniem sody do ciasta należy połączyć ją z dwiema kroplami octu lub soku z cytryny)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 gramów masła, zimnego i pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 3 łyżki miodu
  • mleko (około 5 łyżek - zależy ile wchłonie ciasto)
  • garść grubo pokrojonych orzechów włoskich 


Wykonanie ciasta:

1. Przesianą mąkę i skrobię kukurydzianą połącz z cukrem. 
2. Dodaj do mąki sodę, jajka, miód, 5 łyżek mleka i masło.
3. Wyrób ciasto. Jeżeli będzie bardzo twarde dodaj odrobinę więcej mleka. 
4. Uformuj z ciasta kulę i owiń ją w folię spożywczą. Włóż ciasto do lodówki na parę godzin - można na noc. 
5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
6. Tort będzie miał średnicę 21 cm, więc przygotuj przynajmniej dwa spody do tortownicy o takiej lub podobnej średnicy. 
7. Podziel ciasto na 5 części. Każdą z nich rozwałkuj i połóż na natłuszczonej blaszce. Na dwa blaty wysyp orzechy włoskie i delikatnie dociśnij je w ciasto.
8. Piecz każdy blat ciasta przez około 7 minut - aż będą złoto-brązowe.
9. Uwaga! Blaty będą bardzo kruche i delikatne, więc musicie obchodzić się z nimi wyjątkowo ostrożnie - to najtrudniejsza część wykonania tego ciasta.  
10. Odłóż blaty do ostygnięcia. 


Składniki na masę:

  • pół litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru (dałam odrobinę mniej)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • pół słoika dżemu wiśniowego
  • 200 gramów masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • około pół szklanki kaszy manny
  • drylowane wiśnie - ze słoika lub świeże (ilość zależy od Was - musi ich starczyć na 3 warstwy ciasta)


Wykonanie masy:

1. Zagotuj szklankę mleka z cukrem i esencją waniliową. 
2. Drugą szklankę mleka połącz z kaszką - wlej ją do gotującego się mleka i mieszaj do całkowitego zgęstnienia. Odstaw kaszkę do całkowitego wystudzenia. 
3. Ucieraj masło, aż będzie kremowe i puszyste. Dodaj do niego sok z cytryny.  
4. Miksując dodawaj do niego zimną kaszkę. 
5. Najmniej udany z blatów poświęć na posypkę. Zgnieć go w ręce. 
6. Posmaruj blat dżemem wiśniowym. Wyłóż na niego 1/4 masy waniliowej. Wyłóż na niej wiśnie i lekko dociśnij. Połóż na wiśnie drugi blat. Zrób tak jeszcze z dwoma blatami. 
7. Na ostatnią warstwę masy wyłóż blat miodowy i posmaruj go ostatnią częścią masy na wierzchu i po bokach ciasta. Posyp masę posypką - tak, jak jest to widoczne na zdjęciach. 
8. Przykryj ciasto folią i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce lub do lodówki, jeżeli będziesz robić je latem. 



15 komentarzy:

  1. Jak jego przygotowanie tyle trwa i trzeba tyle czekać, to musi być tego wart! A na takiego wygląda - pysznego, eleganckiego, cudnie słodkiego,.... ale bym zobie zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, wygląda tak pięknie, że nie można mu się oprzeć!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale! Zjadlabym kawalek takiego, najlepiej teraz, zaraz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślinka cieknie... Jak tylko będę miała trochę więcej czasu to go wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Strasznie apetycznie wygląda! Z chęcią bym się poczęstowała takim pysznym tortem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uważam, że jest niesamowity..! Idę poszukać jakichś wiśni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Warto poczekać. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Torcik wygląda niezwykle smakowicie, nie można mu się oprzeć,żeby nie spróbować, świetny ! Zapraszam na nową odsłonę mojego bloga, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyższa szkoła jazdy! Za pieczenie go to pewno się nie zabiorę, ale z chęcią co nieco bym z niego podkradła ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Upieklam wczoraj. rzeczywiscie bylo troche trudno z blatami, bo ciasto jest bardzo kruche, ale dalam rade. Nie moglam sie opanowac rano i odkroilam kawaleczek. Pycha! Dziekuje za przepis. Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu skoro pomimo trudności ciasto się udało, to naprawdę powinnaś być z siebie dumna :) Mi też bardzo smakuje :) Zapraszam na bloga częściej :)

      Usuń
  11. w przepisie na ciasto brak ilości cukru-w składnikach wcale go nie ma tylko w czynnościach.chciałabym je zrobić,bo wygląda bosko
    pozdrawiam
    kropek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawione :) Chociaż sprawdzam każdy przepis kilka razy przed opublikowaniem, to co jakiś czas zdarza mi się coś przeoczyć. Dziękuję Kropku za zwrócenie uwagi. Mam nadzieję, że tort będzie Ci smakował :).
      Pozdrawiam!

      Usuń