9 stycznia 2016

ZAPIEKANE KOTLETY SCHABOWE (PRZEPIS MAMY)


Recepturę na zapiekane kotlety schabowe dostałam od mojej Mamy, Felicji. Danie bardzo przypadło do smaku naszej rodzinie, więc przygotowałam je na Nowy Rok.
Kotlety można usmażyć dzień przed zapieczeniem.
Potrawa sprawdzi się na święta, karnawał, wesela, domowe przyjęcia, czy komunie.

Gorąco polecamy!

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:


  • 4 plastry schabu o grubości mniej więcej 1 cm (można zamienić na piersi z kurczaka)
  • jajko, bułka tarta i mąka do panierowania
  • 1 mała cebula
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki zielonej
  • 3 bardzo duże cebulki
  • 2 łyżki poszatkowanej pietruszki
  • 4 plastry żółtego sera
  • sól
  • pieprz




Wykonanie:

1. Wetrzyj w plastry schabu pieprz i sól (można też niewielką ilość przeciśniętego przez praskę czosnku).
2. Rozbij mięso na kotlety.
3. Przełóż kotlety do dowolnego naczynia i przykryj je folią spożywczą. Wstaw na dwie godziny do lodówki (można zostawić je dłużej).
4. Przygotuj 3 miseczki. W jednej roztrzep jajko, do następnej dodaj mąkę, a do trzeciej bułkę tartą.
5. Obtocz każdego kotleta najpierw w mące, potem zanurz w jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej.
6. Usmaż mięso (ja smażę na smalcu, pod koniec smażenia dodaję na patelnię odrobinę masła klarowanego).
7. Usmażone kotlety połóż na talerz wyłożony złożonym papierowym ręczniczkiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
8. Obierz i pokrój cebulę w piórka. Zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu.


9. Obierz i pokrój w plastry pieczarki. Dodaj do cebuli.


10. Dodaj pokrojone na papryki (bez gniazd nasiennych oczywiście).


11. Dodaj sól i pieprz.


12. Smaż do wyparowania wody z pieczarek, a następnie dodaj natkę pietruszki (u mnie mrożona).


13. Duże naczynie żaroodporne lub blaszkę posmaruj tłuszczem.
14. Ułóż w naczyniu kotlety.
15. Na każdym kotlecie ułóż pieczarki, a na nich po plastrze sera.


16. Piecz do roztopienia się sera. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.


17. Podawaj na ciepło.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na pyszny obiad dla rodzinki :

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam jakis czas temu, bylo dobre tak 4 na 6 pkt . Jednak Na drugi dzien odradzam juz jesc jak zostanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My nie zapiekamy większej ilości, ale przygotowujemy tyle porcji, ile będzie zjedzone. Jeśli chcemy, aby ten obiad był na drugi dzień, to smażymy dodatkowe kotlety i przygotowujemy więcej pieczarek. Na drugi dzień na dodatkowe schabowe nakładamy pozostałe pieczarki i resztę składników i zapiekamy.

      Usuń