Chilli con carne znaczy "chilli z mięsem", i jest to bardzo popularny gulasz z Meksyku. Popularność dania nie dziwi, bo jest łatwe do wykonania i kusi niepowtarzalnym smakiem.
Poniżej podałam podstawowy przepis, który można modyfikować do własnych potrzeb. Sama zmieniłam dwa składniki, tym razem użyłam wieprzowiny i natki pietruszki.
Polecam nie tylko zimą :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 500 gramów mielonej wołowiny
- 70 gramów wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 papryczka chilli (u mnie zielona), cienko pokrojona
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- puszka pomidorów (bez skórki)
- około 200-300 gramów czerwonej fasoli z puszki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku lub oregano
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki płatków chilli
- garść drobno poszatkowanej kolendry
- około 300 ml bulionu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Podsmaż boczek i cebulę.
2. Dodaj majeranek, płatki chilli, mieloną kolendrę, paprykę w proszku, liść laurowy, kmin rzymski. Podsmaż.
3. Podsmaż wołowinę, a następnie dodaj chilli i paprykę. Smaż.
4. Dodaj odsączoną i przepłukaną fasolę.
5. Wmieszaj w resztę składników pomidory i przecier pomidorowy.
6. Wlej bulion (u mnie bulionetka rozpuszczona we wrzątku). Gotuj około pół godziny na maleńkim ogniu.
7. Na samym końcu dodaj poszatkowaną kolendrę.
8. Podawaj z ryżem.
Smacznego :)
Świetny przepis, który mam nadzieję niedługo wcielić w życie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję!