10 stycznia 2016

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z ORZECHAMI I SERKOWYM LUKREM


Co powiecie na drożdżówki-ślimaczki z orzechami? A na lukier z serkiem? Połączenie doskonałe dla wszystkich łasuchów. 
Bułeczki nadadzą się na słodkie śniadanie lub do kawy.

Jeżeli chcecie uzyskać bardziej okrągłe drożdżówki należy je upiec zachowując większe odstępy.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki na ciasto:


  • 1 szklanka pełnego mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego i schłodzonego masła
  • około 3,5 - 4 szklanki mąki pszennej
  • około pół szklanki pełnego mleka lub kremówki 30%


Składniki na nadzienie:


  • pół szklanki brązowego cukru
  • około 150 gramów orzechów (u mnie pekany)
  • 2 łyżki syropu klonowego (można zamienić na miód)
  • 4 łyżki miękkiego masła


Składniki na serkowy lukier:


  • 180 gramów śmietankowego serka (u mnie Philadelphia light)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 spore łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej


Dodatkowo: garść orzechów, poszatkowanych



Wykonanie:

1. Podgrzej mleko (nie może być gorące!).
2. Dodaj do mleka drożdże i cukier. Zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże "ruszyły".
3. Do spienionych drożdży dodaj sól, masło, esencję, żółtka, mąka. Wyrabiaj. Ciasto ma być mięciutkie i może delikatnie lepić się do ręki. Można dodać więcej mąki.
4. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski. Przykryj miskę folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
5. Kiedy ciasto urośnie rozwałkuj je na spory prostokąt. Pamiętaj o oprószeniu mąką stolnicy i wałka.


6. Posmaruj ciasto masłem.


7. Wymieszaj brązowy cukier z syropem klonowym i wyłóż go na masło.


8. Posyp prostokąt rozdrobnionymi orzechami.
9. Zwiń delikatnie ciasto w roladę.


10. Pokrój roladę na plastry (grubość opcjonalna, moje miały około 3 cm).


11. Przełóż ślimaczki do wyłożonej papierem formy. Papier należy natłuścić i posypać mąką).
12. Delikatnie przyklep bułki.


13. Odstaw do wyrośnięcia, aby bułeczki jeszcze trochę podrosły. Wystarczy około 15 minut.
14. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
15. Po około 8 minutach wyjmij blachę i każdą z bułek polej mlekiem lub kremówką.


16. Wstaw formę ponownie do piekarnika i piecz do zarumienienia. U mnie trwało to około 15 minut.
17. Utrzyj wszystkie składniki na lukier.


18. Gorące bułki posmaruj grubo lukrem i posyp orzechami.


19. Odstaw do ostudzenia.


Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Jutro planuję upiec te bułeczki.
    Nie wiem tylko czy z lukrem bo obawiam się, że nie wytrzymam i zdążę je wcześniej zjeść. :D
    Od samego patrzenia na zdjęcia ślinka cieknie... :)

    OdpowiedzUsuń