18 stycznia 2016

PYSZNA JAJECZNICA ZAPIEKANA W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Jeżeli zdarzają się wam luźniejsze poranki, to polecam przyrządzenie jajecznicy zapiekanej w cieście francuskim. Warto przyrządzić farsz z aromatycznymi dodatkami, typu pieczarki czy wędzony boczek. 
Potrawę podajemy na ciepło :).


Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej już rozwałkowanego)
  • 6 dużych jajek (na jajecznicę)
  • 1 jajko + łyżka wody (do posmarowania ciasta)
  • 70 gramów wędzonego boczku lub szynki
  • pół małej cebuli
  • 5 średnich pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • pół czerwonej chilli (opcjonalnie)
  • 2 małe garście przetartego na tarce sera żółtego (u mnie mieszanka 4 rodzajów)
  • 2 łyżki drobniutko pokrojonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

1. Podsmaż boczek pokrojony w małą kostkę.
2. Dodaj do niego drobniutko pokrojoną cebulę. Zeszklij ją.
3. Dodaj na patelnię pokrojone w małą kostkę pieczarki (ja zawsze je obieram), paprykę i chilli. Podsmażaj do wyparowania wody wydzielonej z pieczarek.
4. Wbij do podsmażonych składników 6 jajek, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do ścięcia się jajek. Jajecznica nie może być płynna.
5. Gotową jajecznicę zdejmij z ognia i dodaj do nich szczypiorek. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
6. Oprósz mąką papier do pieczenia (opcjonalnie).
7. Odetnij 4 rogi ciasta.


8. Wzdłuż ciasta wyłóż jajecznicę.


9. Posyp jajka serem żółtym.


10. Nałóż krótsze, przycięte boki na farsz, a pozostałe dwa boki ponacinaj na paseczki.
11. Pozaplataj paseczki ze sobą i posmaruj ciasto mieszanką roztrzepanego jajka z 1 łyżką wody.



12. Posyp wierzch pozostałym żółtym serem.


13. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gotowy wypiek będzie złotawo-brązowy.
14. Upieczone ciasto pokrój na porcje po około 7 minutach od wyjęcia z piekarnika.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Ahhh, ślinka cieknie. :D
    To już wiem co zjemy w weekend!!!
    Dziękuję za podrzucenie pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznam szczerze, że pierwszy raz widzę TAKĄ innowacyjną jajecznicę! Lepsza niż najlepsza mi znana ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. niedługo mam weekendowych gości ze Szczecina. przygotuję ją na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń