Jeżeli zdarzają się wam luźniejsze poranki, to polecam przyrządzenie jajecznicy zapiekanej w cieście francuskim. Warto przyrządzić farsz z aromatycznymi dodatkami, typu pieczarki czy wędzony boczek.
Potrawę podajemy na ciepło :).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej już rozwałkowanego)
- 6 dużych jajek (na jajecznicę)
- 1 jajko + łyżka wody (do posmarowania ciasta)
- 70 gramów wędzonego boczku lub szynki
- pół małej cebuli
- 5 średnich pieczarek
- pół czerwonej papryki
- pół czerwonej chilli (opcjonalnie)
- 2 małe garście przetartego na tarce sera żółtego (u mnie mieszanka 4 rodzajów)
- 2 łyżki drobniutko pokrojonego szczypiorku
- sól
- pieprz
1. Podsmaż boczek pokrojony w małą kostkę.
2. Dodaj do niego drobniutko pokrojoną cebulę. Zeszklij ją.
3. Dodaj na patelnię pokrojone w małą kostkę pieczarki (ja zawsze je obieram), paprykę i chilli. Podsmażaj do wyparowania wody wydzielonej z pieczarek.
4. Wbij do podsmażonych składników 6 jajek, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do ścięcia się jajek. Jajecznica nie może być płynna.
5. Gotową jajecznicę zdejmij z ognia i dodaj do nich szczypiorek. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
6. Oprósz mąką papier do pieczenia (opcjonalnie).
7. Odetnij 4 rogi ciasta.
11. Pozaplataj paseczki ze sobą i posmaruj ciasto mieszanką roztrzepanego jajka z 1 łyżką wody.
14. Upieczone ciasto pokrój na porcje po około 7 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Smacznego :)
Ahhh, ślinka cieknie. :D
OdpowiedzUsuńTo już wiem co zjemy w weekend!!!
Dziękuję za podrzucenie pomysłu.
Do usług moja kochana przyjaciółko <3 :*
UsuńAle fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńprzyznam szczerze, że pierwszy raz widzę TAKĄ innowacyjną jajecznicę! Lepsza niż najlepsza mi znana ;)
OdpowiedzUsuńniedługo mam weekendowych gości ze Szczecina. przygotuję ją na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń