8 stycznia 2016

NAJLEPSZY KEKS (KRYSI)


Przepis na keksa dostałam od mojej drogiej przyjaciółki Krysi. Ciasto okazało się być wybitnie smaczne, pachnące i wilgotne. To zdecydowanie najlepszy keks, jakiego jadłam.

Polecam!


Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 320 gramów masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek mleka
  • 600 gramów bakalii (różne orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, itp.)



Wykonanie:

1. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.
4. Do utartych żółtek dodawaj cieniutkim strumieniem masło. Miksuj.


5. Dodawaj stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie dużą łyżką.


6. Ciasto będzie bardzo gęste, więc dodaj do niego 10 łyżek mleka.


7. Dodaj bakalie (nie oprószaj ich mąką). Wymieszaj.
8. Ubij pianę z białek i bardzo delikatnie wmieszaj ją w ciasto.


9. Ciasto przełóż do natłuszczonej i posypanej mąką dużej keksówki. Ciasto ma sięgać 3/4 wysokości formy.


10. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 50 min. Sprawdzaj czy ciasto jest gotowe wkładając do niego patyczek.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Cudowny keks! Miałam robić keksa na Nowy Rok, ale jakoś zapomniałam. Może dlatego,że zostało mi pełno ciasta ze świąt ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majano, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić ten keks w karnawale. Ja bardzo lubię ten właśnie keks i piekę go nie tylko na święta, ale jak przyjdzie mi na niego ochota. Zaletą jego jest to, że długo zachowuje świeżość. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń