Dla zakochanych w maśle orzechowym polecam upieczenie tych bardzo smacznych i prostych ciasteczek. Dodatek czekolady sprawia, że baaardzo trudno jest się im oprzeć.
Przepis jest idealny dla osób początkujących w kuchni.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Przepis z kulinarnego magazynu "Everyday Food" z 2009r.
Składniki na około 35 ciastek:
- 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka masła orzechowego
- 4 łyżki miękkiego masła
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki zwykłego cukru
- 2 duże jajka
- 230 gramów mlecznej lub gorzkiej czekolady (połamanej) lub specjalnych czekoladowych groszków do wypieków
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
1. Do miski włóż: masło orzechowe, masło zwykłe i oba cukry (i waniliowy, jeżeli go używasz). Utrzyj składniki na puszystą masę.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12-15 minut.
Smacznego :)
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące gramatury masła orzechowego. W przepisie jest podana jedna szklanka masła orzechowego, tzn. ile gramów? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Sonia
OdpowiedzUsuń