Jeżeli kochacie kawę, kajmak i ciastka, to mam dla was idealne rozwiązanie: cudowne w smaku ciasteczka, które skradną serca (a może raczej żołądki :)).
Ciastka należy przechowywać w metalowej puszce.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
- 220 gramów miękkiego masła
- 120 gramów cukru
- 350 gramów mąki pszennej
- szczypta soli
- 2-3 łyżki mleka
- 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej (takiej w granulkach)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (u mnie pasta waniliowa)
- około 1 puszki kajmaku (najlepszy z Gostynia)
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki (oprócz kajmaku) szybko zagnieć, uformuj w kulę i owiń folią spożywczą.
2. Wstaw ciasto na pół godziny do lodówki.
3. Wyjmij ciasto i podziel na 4 części.
4. Rozwałkuj pierwszą część na grubość około 0,5 cm.
5. Wycinaj ciastka o dowolnym kształcie.
6. W co drugim ciastku wytnij małe dziurki za pomocą mniejszej foremki.
8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 min.
9. Postąp z pozostałymi kawałkami ciasta w ten sam sposób.
10. Kiedy ciastka będą zimne na środku tych bez dziurek wyłóż po mniej więcej łyżeczce kajmaku.
Smacznego :)
Mmm...pyszne:)
OdpowiedzUsuńDlaczego od jakiegoś czasu tak mało się dzieje na Waszej stronie . Gdzie można kupić Wasz kalendarz.
OdpowiedzUsuńNiestety zebralo sie duzo obowiazkow, choroby i problemy rodzinne. Powoli wracamy do dzialania, a 4 nowe przepisy maja juz zrobione zdjecia. Link do kalendarza: http://www.edycja.pl/produkty/kalendarze-i-terminarze/kalendarze-scienne/niebianskie-smaki
UsuńPiekłam już dwa razy, pierwszy na Trzech Króli i dzisiaj znowu i juz nie ma:( są pyszne :)
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej ciastek wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńTak jak pisałam w przepisie, powinno wyjść około 20 większych ciastek.
Usuń