Uwielbiam wszelkie pieczenie i są one podstawą naszych kanapek czy też koronnym daniem na świątecznym stole. Dzisiejszy boczek przypadnie do gustu wszystkim lubiącym wilgotne i aromatyczne mięsa.
Polecam!
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- około 800 gramów surowego i chudego boczku*
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki majeranku
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- czerwona papryka w proszku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 szklanki wody
- bulionetka
- kilka wędzonych śliwek i pokrojone surowe jabłko LUB 4 namoczone suszone grzyby
* boczek najlepiej kupić już bez kości lub można je wyciąć w domu.
Wykonanie:
1. Boczek umyj i osusz papierowym ręczniczkiem.
2. Natrzyj mięso solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
3. Posyp mięso majerankiem i wklep go w boczek.
4. Przełóż mięso do miski i przykryj ją folią spożywczą. Wstaw naczynie na 24 godziny do lodówki.
5. Na drugi dzień przełóż mięso do rękawa do pieczenia. Zamknij jeden koniec rękawa i wtedy wlej do niego 2 szklanki wody. Dodaj do środka liście laurowe, ziele angielskie, bulionetkę i do wyboru suszone grzyby lub śliwki i jabłko.
6. Zamknij rękaw i połóż go do dużej blachy do pieczenia.
7. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
8. Piecz przez około 1,5 godziny.
Smacznego :)
Świątecznie i codziennie, pycha!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak dobry kawał pieczonego mięsa zamiast wędlin składających się z niewiadomoczego ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie przyprawiłam kawał karczku do upieczenia na święta. Będzie z czosnkiem i kminkiem. Dodatkowo natarty pieprzem, solą i musztardą. Powinien dobrze skruszeć
pozdrawiam
Małgosia