17 grudnia 2015

NAJPROSTSZY PIECZONY BOCZEK


Uwielbiam wszelkie pieczenie i są one podstawą naszych kanapek czy też koronnym daniem na świątecznym stole. Dzisiejszy boczek przypadnie do gustu wszystkim lubiącym wilgotne i aromatyczne mięsa.

Polecam!

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:
  • około 800 gramów surowego i chudego boczku*
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • czerwona papryka w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 szklanki wody
  • bulionetka
  • kilka wędzonych śliwek i pokrojone surowe jabłko LUB 4 namoczone suszone grzyby

* boczek najlepiej kupić już bez kości lub można je wyciąć w domu. 


Wykonanie:

1. Boczek umyj i osusz papierowym ręczniczkiem.
2. Natrzyj mięso solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. 
3. Posyp mięso majerankiem i wklep go w boczek.



4. Przełóż mięso do miski i przykryj ją folią spożywczą. Wstaw naczynie na 24 godziny do lodówki.
5. Na drugi dzień przełóż mięso do rękawa do pieczenia. Zamknij jeden koniec rękawa i wtedy wlej do niego 2 szklanki wody. Dodaj do środka liście laurowe, ziele angielskie, bulionetkę i do wyboru suszone grzyby lub śliwki i jabłko.


6. Zamknij rękaw i połóż go do dużej blachy do pieczenia.
7. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. 
8. Piecz przez około 1,5 godziny.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Świątecznie i codziennie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak dobry kawał pieczonego mięsa zamiast wędlin składających się z niewiadomoczego ze sklepu :)
    Ja właśnie przyprawiłam kawał karczku do upieczenia na święta. Będzie z czosnkiem i kminkiem. Dodatkowo natarty pieprzem, solą i musztardą. Powinien dobrze skruszeć

    pozdrawiam
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń