Dlaczego ciasteczka nazywają się "Zamglony Londyn"? Ponieważ łączą w sobie smaki herbacianej latte zrobionej na bazie Earl Grey, wanilii i spienionego mleka. Napój ten nazywa się "Londyńską mgłą" ("London Fog" lub "Foggy London").
Wymyślono go w Kanadzie.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na około 20 ciastek:
- 1 jajko
- 50 gramów cukru
- 35 gramów cukru pudru
- 200-220 gramów mąki pszennej
- 115 gramów masła w temp. pokojowej
- 1 kopiasta łyżeczka dobrej jakości herbaty Earl Grey
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
1. Wyrób ciasto z wszystkich składników (oprócz 2 łyżek cukru pudru). Użyj najpierw 200 gramów mąki, a jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, to dosyp do niego jeszcze trochę mąki.
2. Uformuj ciasto w wałek i natrzyj go z każdej strony cukrem pudrem (2 łyżki).
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
5. Podziel wałek ciasta na plastry o grubości 0,6 cm.
7. Piecz 6-8 minut. Brzegi ciastek mają być złotawo-brązowe.
8. Zimne ciastka włóż do metalowej puszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz