6 grudnia 2015

"ZAMGLONY LONDYN", CZYLI CIASTECZKA Z HERBATĄ EARL GREY


Dlaczego ciasteczka nazywają się "Zamglony Londyn"? Ponieważ łączą w sobie smaki herbacianej latte zrobionej na bazie Earl Grey, wanilii i spienionego mleka. Napój ten nazywa się "Londyńską mgłą" ("London Fog" lub "Foggy London").
Wymyślono go w Kanadzie.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki na około 20 ciastek:


  • 1 jajko
  • 50 gramów cukru
  • 35 gramów cukru pudru
  • 200-220 gramów mąki pszennej
  • 115 gramów masła w temp. pokojowej
  • 1 kopiasta łyżeczka dobrej jakości herbaty Earl Grey
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

1. Wyrób ciasto z wszystkich składników (oprócz 2 łyżek cukru pudru). Użyj najpierw 200 gramów mąki, a jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, to dosyp do niego jeszcze trochę mąki.
2. Uformuj ciasto w wałek i natrzyj go z każdej strony cukrem pudrem (2 łyżki).


3. Zawiń wałek w folię spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
5. Podziel wałek ciasta na plastry o grubości 0,6 cm.


6. Ułóż ciastka na blasze (wyłóż ją papierem do pieczenia) zachowując odstępy.
7. Piecz 6-8 minut. Brzegi ciastek mają być złotawo-brązowe.
8. Zimne ciastka włóż do metalowej puszki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz