5 listopada 2015

KANAPKA CROISSANT Z HUMMUSEM, WĘDLINĄ I WARZYWAMI


Mam dzisiaj wolny dzień i postanowiłam rozpieścić się pysznym śniadaniem. Croissanty stanowią świetną bazę do kanapek, co niektórych może dziwić, bo kojarzą się bardziej z wypiekami deserowymi. Do kanapek wybieramy rogaliki jak najmniej słodkie i oczywiście bez nadzienia.



Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki na 1 kanapkę:

  • croissant (wybierzcie taki mniej słodki)
  • hummus (ewentualnie majonez)
  • kilka liści sałaty
  • plaster sera żółtego
  • 4 plastry świeżego ogórka
  • 2 plastry chudej wędliny
  • 3 plastry pomidora
  • rzeżucha lub drobno pokrojony szczypiorek
  • sól i pieprz (opcjonalnie)



Wykonanie:

1. Włóż rogalika na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Chodzi tylko o jego podgrzanie.
2. W międzyczasie przygotuj warzywa (potnij je na plastry).
3. Przetnij rogalik i posmaruj obie połowy hummusem.


4. Ułóż na rogalu warzywa, wędlinę i ser. 
5. Zajadaj :)


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, a zdjęcie przepiękne)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zdjęcia, a kanapeczka niczego sobie :) Chętnie bym spróbował na dzisiejsze śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo Wam dziekuje :). Nawet ja z tych zdjec jestem zadowolona :D Pozdrawiam goraco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic dziwnego, zdjęcia są mega apetyczne :D Szkoda, że nie mam gdzieś pod domem dobrej piekarni to bym rano sobie zrobiła takie wykwintne śniadanie. Pijasz herbatę z mlekiem? Heh, też lubię bawarkę, najlepiej mi smakuje z teekanne gold, ale do takich croissantów widziałabym raczej kawę z wysoka pianką.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry. Mam pytanie :) Przepis na likier kokosowy mnie zaciekawił, jak długo można go przechowywać w lodówce? Pozdrawiam, fantastyczne przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kanapeczka pierwsza klasa:-)

    OdpowiedzUsuń