Mam dzisiaj wolny dzień i postanowiłam rozpieścić się pysznym śniadaniem. Croissanty stanowią świetną bazę do kanapek, co niektórych może dziwić, bo kojarzą się bardziej z wypiekami deserowymi. Do kanapek wybieramy rogaliki jak najmniej słodkie i oczywiście bez nadzienia.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na 1 kanapkę:
- croissant (wybierzcie taki mniej słodki)
- hummus (ewentualnie majonez)
- kilka liści sałaty
- plaster sera żółtego
- 4 plastry świeżego ogórka
- 2 plastry chudej wędliny
- 3 plastry pomidora
- rzeżucha lub drobno pokrojony szczypiorek
- sól i pieprz (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Włóż rogalika na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Chodzi tylko o jego podgrzanie.
2. W międzyczasie przygotuj warzywa (potnij je na plastry).
3. Przetnij rogalik i posmaruj obie połowy hummusem.
4. Ułóż na rogalu warzywa, wędlinę i ser.
5. Zajadaj :)
Smacznego :)
Wygląda przepysznie, a zdjęcie przepiękne)))
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia, a kanapeczka niczego sobie :) Chętnie bym spróbował na dzisiejsze śniadanie.
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziekuje :). Nawet ja z tych zdjec jestem zadowolona :D Pozdrawiam goraco!
OdpowiedzUsuńNic dziwnego, zdjęcia są mega apetyczne :D Szkoda, że nie mam gdzieś pod domem dobrej piekarni to bym rano sobie zrobiła takie wykwintne śniadanie. Pijasz herbatę z mlekiem? Heh, też lubię bawarkę, najlepiej mi smakuje z teekanne gold, ale do takich croissantów widziałabym raczej kawę z wysoka pianką.
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Mam pytanie :) Przepis na likier kokosowy mnie zaciekawił, jak długo można go przechowywać w lodówce? Pozdrawiam, fantastyczne przepisy! :)
OdpowiedzUsuńKanapeczka pierwsza klasa:-)
OdpowiedzUsuń