Mam dla Was przepis na bardzo kruche ciasteczka z orzechami, które idealnie osłodzą jesienne spotkania przy kawie. Ciastkom możecie nadać dowolny kształt i użyć ulubionych orzechów lub grubego cukru.
Ilekroć pomyślę o popołudniowej kawie czy herbacie, od razu przypomina mi się Hiacynta z serialu "Co ludzie powiedzą". Oglądaliście go? Herbatka była tam przedstawiona, jako największy z możliwych koszmarów uroczej sąsiadki.
Adres zdjęcia |
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 200 gramów masła, w temp. pokojowej
- 130 gramów cukru pudru
- 350 gramów mąki
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią
- około 2 garści orzechów* laskowych lub arachidowych.
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
* zamiast orzechów można użyć grubego cukru
Do wykrawania ciastek potrzebne będą dwie foremki o średnicy 8 cm i 2 cm.
1. Masło utrzyj z cukrem pudrem, jajkiem, solą i esencją waniliową.
2. Do puszystej masy dodaj przesiane mąkę i proszek do pieczenia. Szybko zagnieć.
3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość około 7mm (nie może być cieńsze).
5. Wykrawaj ciastka o średnicy 8 cm, a następnie środki ciastek wykrawaj foremką 2 cm.
7. W między czasie włóż orzechy do foliowego worka i rozgnieć je na mniejsze części za pomocą tłuczka lub wałka.
8. Roztrzep żółtko z mlekiem.
9. Zmrożone ciastka posmaruj z wierzchu jajkiem i tą posmarowaną stroną przyłóż (bardzo delikatnie dociskając) do orzechów.
10. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 12 min. Ustaw na pieczenie od dołu. Trzeba uważać, aby ciastka się za bardzo nie przyrumieniły.
12. Zimne przechowuj w metalowej puszce.
Smacznego :)
uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńTakie ciastko sama bym zjadła.
OdpowiedzUsuń