27 października 2015

SAŁATKA Z KURCZAKIEM PODANA Z SOSEM MUSZTARDOWO-MIODOWYM



Muszę przyznać, że ostatnio zajadam się  tą sałatką, a słodko-ostro-kwaśny dressing do niej wprost uwielbiam!

Jeżeli lubicie lekkie i pożywne dania, to ta sałatka będzie idealna. 
Myślę też, że sprawdzi się świetnie na kolację lub lunch do pracy (jeżeli nie przeszkadza Wam cebula). Dressing wystarczy transportować w małym słoiczku i polać sosem danie tuż przed spożyciem.

Gorąco polecam!


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki na sałatkę:
  • 2 piersi z kurczaka*
  • sól
  • pieprz
  • 2 średnie pomidory, najlepsze będą mięsiste
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • garść drobno poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy

Składniki na sos:

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku

*Kurczaka można usmażyć (na niewielkiej ilości oliwy lub masła klarowanego) lub grillować.


Wykonanie:

1. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i posyp solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.
2. Usmaż mięso na patelni i odstaw do wystudzenia.
3. Wszystkie składniki na dressing wlej/przełóż do słoika. Zakręć go i energicznie potrząsaj, aby dobrze wymieszać zawartość.
4. Wstaw słoik na 30 minut do lodówki.
5. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.
6. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
7. Odsącz wodę z puszek. Wsyp fasolę i kukurydzę do miski.
8. Przełóż pozostałe składniki na sałatkę do miski.
9. Polej sosem sałatkę tuż przed podaniem.

Smacznego :)

1 komentarz: