27 lutego 2012

CIASTO CYTRYNOWE Z KANDYZOWANYMI WIŚNIAMI


For recipe in English, please scroll down :)

Za mną pierwsze wyzwanie cukiernicze The Daring Kitchen. Mieliśmy upiec "Quick bread", czyli szybki chleb. Wybrałam tradycyjne ciasto angielskie "Lemon drizzle loaf cake", czyli ciasto cytrynowe, które polewa się cytrynowym syropem. Dodatkowo przygotowałam lukier, a że miałam w domu wiśnie, to i one znalazły się w i na cieście :). 

Sama skomponowałam przepis na to ciasto :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki na ciasto:

  • 180 gramów masła, rozpuszczonego i wystudzonego
  • 180 gramów mąki
  • 150 gramów kandyzowanych wiśni (lub zwykłych)
  • starta skórka z dwóch dużych cytryn (kupcie te nie nawoskowane)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 gramów cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
Składniki na syrop:

  • 50 ml soku z cytryny
  • 60 gramów cukru

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • około 2 łyżek soku z cytryny
  • 50 gramów kandyzowanych wiśni





Wykonanie ciasta i syropu:

1. Jajka utrzyj z cukrem, aż staną się puszyste i kremowe. 
2. Masę jajeczną połącz ze skórką cytrynową, esencją waniliową i solą. 
3. Przesiej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. 
4. Stopniowo dodawaj do ciasta mąkę. 
5. Następnie stopniowo dodawaj roztopione masło. 
6. Wiśnie oprósz mąką i dodaj je do ciasta. 
7. Natłuść i posyp kaszą manną (lub bułką tartą) 21 cm keksówkę (podłużną formę na ciasto). Przełóż ciasto do formy. 
8. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Piekłam około 40 minut. Aby być pewnym, że ciasto jest już upieczone włóż w jego środek patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie czysty - ciasto jest upieczone. Jeśli będzie oblepiony ciastem, należy kontynuować pieczenie ciasta. 
9. Przy końcu pieczenia ciasta, przygotuj cytrynowy syrop. Podgrzej sok cytrynowy z cukrem, aż cukier się rozpuści. 
10. Upieczone i gorące ciasto przełóż do góry dniem na tacę. Zdejmij formę. 
11. Gorące ciasto nakłuj w kilku miejscach wykałaczką. Za pomocą łyżki stopniowo polewaj ciasto syropem cytrynowym. 
12. Odstaw do ostygnięcia.  

Wykonanie lukru:

1. Połącz ze sobą sok cytrynowy z cukrem pudrem. Ma mieć dość gęstą konsystencję. Podobną do gęstej śmietany. Jeżeli jest za gęste dodaj albo odrobinę mleka albo jeszcze troszkę soku. Jeżeli jest za rzadkie dodaj cukru. 
2. Polej zimne ciasto lukrem i zanim lukier stężeje udekoruj ciasto wiśniami 



Lemon Drizzle Cake with Lemon Icing and candied cherries

The Daring Baker's February 2012 host was - Lis! Lisa stepped in last minute and challenged us to create a quick bread we could call our own. She supplied us with a base recipe and shared some recipes she loves from various websites and encouraged us to build upon them and create new flavor profiles.

Ingredients for cake:

  • 180g melted and cooled butter
  • 180g plain flour
  • 160g sugar
  • zest of two unwaxed big lemons
  • 1 teaspoon vanilla esence
  • 1 teaspoon baking powder
  • 150g candied cherries
  • 3 eggs
  • pinch of salt
Ingredients for lemon syrup:

  • 50 ml lemon juice
  • 60g caster sugar

Ingredients for lemon icing:

  • 1 cup icing sugar
  • around 2 tablespoons lemon juice
  • 50g candied cherries




1. Heat oven to 180C/fan 160C/gas 4. Beat together eggs and sugar until pale and creamy.

2. Add salt, vanilla essence, zest of 2 lemons.

3. Sift flour and baking powder and add to batter. 

4. Slowly add melted butter. Mix well. 

5. Sprinkle cherries with flour and add them do batter. 

5. Line a loaf tin (8 x 21cm) with greaseproof paper, then spoon in the mixture and level the 
top with a spoon.

6. Bake for about 40 mins until a thin skewer inserted into the centre of the cake comes out clean.

7. While the cake is in the oven, make the lemon drizzle syrup. Simply heat 60g castor sugar with 50g lemon juice in a small saucepan until the sugar has dissolved & melted completely. (Beware! The liquid easily boils over if you’re not watchful!)

8. When the cake has baked, quickly de-mold from the tin & place upside down on an oven trayThe bottom will be the top of the cake. This way, you’ll get a level top surface perfect for achieving flat icing.

9. Skewer the sponge & spoon the hot syrup over it & let it soak in to the hot sponge.

10. Leave cake to cool completely. 

11. Make the paste from lemon juice and icing sugar.

12. Pour the white icing in the middle, all in one go. Let some (but not all) drip to the sides.

13. While the icing is still wet, garnish the top with cherries. 


 

10 komentarzy:

  1. Piękne ciacho i ten idealnie biały lukier,hmm, marzenie;) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks perfect!!! Love the white and red contrast!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta cytrynowe. I ten lukier, mmmm!

    OdpowiedzUsuń
  4. That cake looks so pretty and I love the icing you made for it. The photo is so professional cookbook quality. Cheers from Audax in Sydney Australia.

    OdpowiedzUsuń
  5. I love your pictures, everything looks so wonderful!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. I absolutely love your pictures. And your bread looks so beautifull and delicious :D Nice job!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lemon & Candied Cherries sounds yummy. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam Pani Olu, serdecznie dziękuję za to, że Pani jest! W tym roku po raz pierwszy przygotowuję święta dla mojej i męża rodziny. Cały dzień piekłam ciasta z Pani przepisów i wszystkie mi wyszły! To tylko dzięki Pani!
    To ciasto cytrynowe jest przepyszne! Polecam. Z mężem zjedliśmy połowę blaszki...ups :D
    Magdalena I.

    OdpowiedzUsuń