Odkryłam ten ser niedawno i jestem zakochana. Jest pyszny! Smak w dużej mierze zależy od przypraw, z jakimi go zaserwujemy.
Ser można kupić w UK w każdym Tesco. W Polsce pewnie będzie trudno dostępny.
Halloumi to tradycyjny ser kuchni cypryjskiej i greckiej. Jest produkowany z połączenia mleka owczego i koziego.
Składniki:
- Kostka sera Halloumi
- Pieprz
- Papryka w proszku
- Olej z oliwek (ja dałam mój olej czosnkowy )
- bazylia
1. Kroimy ser w grubsze plastry.
2. Każdy plaster wypłucz w czystej wodzie. Chodzi o usunięcie nadmiaru soli.
3. Przypraw. Moim zdaniem nie trzeba solić. Halloumi jest bardzo słony.
4. Polej oliwą.
5. Rozgrzej patelnię grillową.
6. Smaż po obu stronach.
7. Podawaj z pitą i pomidorami.
Smacznego!
Słyszałam, że to pyszny ser, ale nigdy go jeszcze nie próbowałam. Ciekawa jestem jak smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ten ser można kupić w Almie :)
OdpowiedzUsuńSama halloumi nie robiłam, ale jadłam w zeszłym roku na grillu. Niebo w gębie, prawdziwa pychotka, mogę polecić tym, którzy jeszcze nie próbowali ;) W wydaniu z papryką i innymi przyprawami musi być równie smakowita! Pozdrawiam i zapraszam do siebie: http://masterofrdisaster.blogspot.com/.
OdpowiedzUsuńTen ser rzeczywiście jest rewelacyjny, polecamy ogólnie grillowanie serów np. na wrapach cedrowych albko deskach cedrowych wychodzą wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy na tym blogu ma Pani bardzo fajne i wędrują do naszych ulubionych
Kochani to jest tylko i wyłącznie ser cypryjski.Mieszkałam 7 lat na Cyprze i był to mój ulubiony przysmak. Pyszny na zimno z tostem i świeżymy zielonymi oliwkami z kolendrą jak również z grilla lub suchej patelni bez tłuszczu z pomidorami pitą, dodawany do pysznych cypryjskich ciepłych sandwichy, a moim ulubionym sposobem podania jest halloumi z arbuzem:) A jakże cudowne i pyszne były tamtejsze chlebki z halloumi, oliwkami i świeżą kolendrą... mniam na samą myśl ślinka mi cieknie i wracają cudowne wspomnienia. Tamtejsza kuchnia jest pełna słońca, cudownych aromatów i miłości....Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń