17 sierpnia 2010

Tarta z malinkami i jagodami.


Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony z przepisami (Joy of baking). Lato trwa, więc naturalnym wydaje się być pieczenie lekkich ciast z owocami. Słodkie owoce i pyszny mascarpone idealnie komponują się z kruchą tartą. Zmieniłam trochę przepis. Przede wszystkim ciasto kruche, do którego użyto całego jajka jest zawsze twarde, jak skała. Zamiast białka dodałam dodatkowe żółtko. Tarta wyszła krucha i leciutka. 

Składniki na ciasto (składniki podawane są w amerykańskich. "szklankach", które różnią się od polskich. Lepiej, żeby składniki ważyć):

  • 210 gram mąki (2 i pół filiżanki)
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 113 gram niesolonego masła (pół filiżanki)
  • 50 gram cukru (1/4 filiżanki)
  • 2 żółtka


Składniki na krem:

  • 118.29 ml mascarpone (4 uncje)
  • 120 ml kremówki (pół filiżanki)
  • 14 gram cukru (1 łyżka)
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny


Składniki na dekorację:

  • Maliny
  • Jagody





Przygotowanie:

Ciasto:

1. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto kruche nie powinno być zbyt długo zagniatane. 
2. Formę na tartę (23 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. 
3. Ciasto wałkujemy dość cienko i wykładamy nim formę. Przykryj blachę folią aluminiową i włóż na 20 minut do lodówki bądź zamrażarki. 
4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni. 
5. Z papieru do pieczenia wytnij okrąg w rozmiarze blachy. Wyjmij ciasto z zamrażarki. Zdejmij folię aluminiową. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia i wysyp na papier specjalne ceramiczne kulki do pieczenia tart (ich ciężar uniemożliwi rośnięcie ciastu). Jeśli nie macie kulek można użyć suchego grochu. 



6. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 20 minut (do tego czasu powinno być już złotawe i kruche).
7. Wyjmujemy blachę i ściągamy papier z kulkami. Ponownie wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy około 10 minut, aż wierzch będzie miał piękny złotawo-brązowy kolor. Uważajcie, żeby nie spalić ciasta!
8. Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i odstawiamy do schłodzenia.

Krem:

1. Za pomocą miksera ubijaj: mascarpone, kremówkę, cukier i ekstrakt waniliowy. Gotowy będzie miał lekką konsystencję. Dodaj i wymieszaj z kremem skórkę z cytryny.

Wykończenie tarty:

1. Wyłóż krem na zimne ciasto.
2. Umyj owoce (zanim wyłożysz nimi wierzch kremu powinny być suche)

Smacznego!







9 komentarzy:

  1. Fajny deserek :) Widzę że z mascarpone, więc zapraszam do dodania tego przepisu do akcji Festiwal mascarpone na durszlak.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta w takim połączeniu musi być pyszna:) Niestety u mnie sezon na jagody się skończył, ale z jarzynami chyba też będzie dobra.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajne ciacho, wyglada tak smakowicie, ze az chce sie skubnac kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje :).

    @Shiral ostatnio robilam tarte miesna, tez byla pycha! Tu masz linka: http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2010/08/miesna-tarta.html

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda i z takimi cudnymi owocami...pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale owocowa! bardzo apetyczna, oj, baardzo ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna !!! Aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że nie przepadam za tym serkiem, bo chętnie bym taką tartę zjadła:) Wygląda apetycznie!!

    OdpowiedzUsuń