Potrzebujemy:
Laska wanilii
Cukier drobno-mielony (ilość zależy od wielkości pojemnika w jakim będziecie go trzymać)
Laskę wanilii lekko ponacinajcie i wydłubcie ziarenka. Włóżcie ją do naczynia (ziarenka też). Zasypcie cukrem. Wstrząśnijcie. Zamknięcie pojemnika powinno być szczelne. Po około tygodniu cukier powinien kusić nas już swoim pysznym waniliowym aromatem.
Widziałam już na kilku blogach, ale sama jeszcze się nie pokusiłam o wykonanie :)
OdpowiedzUsuńmam 2 suszone laski wanilii i zawsze cukru do naleśników mi brakuje, więc si skuszę :)
OdpowiedzUsuńMi wiecznie tego cukru brakowało. Jakoś ten typ cukru nie jest szczególnie popularny w UK, więc mogłam go dostać tylko w polskim sklepie. Samemu lepiej zrobić.
OdpowiedzUsuńPrzestrzegam przed specyficznym zapachem i smakiem prawdziwej wanilii. Nie jest to podobne do znanego nam cukru wanilinowego ze sklepu.
najlepszy pomysl na DIY, tymbardziej ze w sklepach kupujemy zazwyczaj waniLINowy zamiast waniliowego :)
OdpowiedzUsuń