15 sierpnia 2010

Oliwa ziołowo-paprykowa, na ostro





Drugią moją ulubioną oliwą jest ta z ziołami i chilli. Ten przepis jest równie prosty, jak na oliwa czosnkowa. Pozwala jednak na większą inwencję. Możemy dowolnie eksperymentować z doborem ziół. 

Kilka papryczek chilli (Bird Eye), najlepiej czerwonych
Oliwa 
Świeże liście słodkiej bazylii
Świeża kolendra 

1. Myjemy papryczki i lekko nacinamy (uwolni się wtedy więcej aromatu). Przestrzegam przed chilli! Dotykajcie ich tylko w gumowych rękawiczkach i uważajcie na oczy!!!
2. Myjemy zioła i wkładamy do butelki.
2. Do butelki (musi być z zamknięciem) dodajemy papryczki i wlewamy oliwę. 
3. Zamykamy butelkę i odstawiamy olej na około tydzień w ciemne miejsce.
4. Codziennie należy potrząsnąć butelką, aby zioła oddały cały swój aromat.

Smacznego!

1 komentarz: