Drugią moją ulubioną oliwą jest ta z ziołami i chilli. Ten przepis jest równie prosty, jak na oliwa czosnkowa. Pozwala jednak na większą inwencję. Możemy dowolnie eksperymentować z doborem ziół.
Kilka papryczek chilli (Bird Eye), najlepiej czerwonych
Oliwa
Świeże liście słodkiej bazylii
Świeża kolendra
1. Myjemy papryczki i lekko nacinamy (uwolni się wtedy więcej aromatu). Przestrzegam przed chilli! Dotykajcie ich tylko w gumowych rękawiczkach i uważajcie na oczy!!!
2. Myjemy zioła i wkładamy do butelki.
2. Do butelki (musi być z zamknięciem) dodajemy papryczki i wlewamy oliwę.
3. Zamykamy butelkę i odstawiamy olej na około tydzień w ciemne miejsce.
4. Codziennie należy potrząsnąć butelką, aby zioła oddały cały swój aromat.
Smacznego!
Super butelki! A taki własny olej musi być rewelacyjny:)
OdpowiedzUsuń