Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- mała sucha bułka
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz (według smaku)
- olej do smażenia
- jedna średnia drobno posiekana cebula (można dać mniej)
- bułka tarta
1. Jajka ugotowane na twardo drobniutko kroimy. Dodajemy do nich jajko surowe, przyprawy, natkę pietruszki i cebulę.
2. Bułkę moczymy w wodzie (można w mleku). Kiedy nasiąknie, odsączamy wodę i dodajemy bułkę do masy jajecznej.
3. Mieszamy składniki.
4. Formujemy z masy małe i płaskie kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na bardzo małym ogniu po obu stronach.
5. Podajemy gorące.
Sugestia:
Te kotlety to świetne zastępstwo dla mięsnych hamburgerów. Można podać je w grillowanej bułce z warzywami i przeróżnymi sosami.
Smacznego!
brzmi przepysznie!
OdpowiedzUsuńbezmięsne kotlety to ja lubię bardzo
OdpowiedzUsuńach! Moje ulubione kotlety!!!
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń