27 marca 2014

ALFAJORES Z KAJMAKIEM


Upieczenie alfajores "chodziło" za mną od dłuższego czasu, a ostatecznie postanowiłam je upiec po kupieniu ślicznych króliczkowych foremek do ciastek (na zbliżającą się Wielkanoc oczywiście). 
Właściwie trudno powiedzieć jakie są tradycyjne alfajores, ponieważ wygląd/smak ciastek różni się w zależności od kraju, w którym się je wypieka. Ogółem są to popularne słodycze w Ameryce Południowej, Filipinach i Hiszpanii. Czasami mają wygląd cylindryczny, a innym razem to dwa okrągłe ciastka przełożone masą kajmakową. Moja wersja powstała na bazie kilku przepisów z Ameryki Południowej. Skórkę cytrynową można zamienić na przyprawę do piekarnika (1 łyżeczka wystarczy).  

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • 150 gramów niesolonego masła, zimnego 
  • 3 żółtka
  • 180 gramów cukru
  • 300 gramów skrobi kukurydzianej
  • 100 gramów mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru waniliowego
  • skórka z jednej cytryny (nienawoskowanej)
  • puszka masy kajmakowej (krówkowej)



Wykonanie:

1. Przesiej przez sito mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. 
2. Zagnieć ciasto z suchych składników, masła, skórki cytrynowej, żółtek i ekstraktu waniliowego. 
3. Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. 
4. Rozwałkuj ciasto na posypanej skrobią kukurydzianą stolnicy i wykrawaj ciastka (tradycyjnie alfajores są okrągłe). 
5. Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
6. Upieczone alfajores odstaw do całkowitego ostygnięcia. 
7. Zimne smaruj masą kajmakową i przykrywaj drugim ciastkiem. 

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Cudne!

    Można wiedzieć gdzie kupiłaś foremkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ebay. W komplecie były dwa króliki: siedzący i stojący. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. łatwe do zrobienia to chyba nie są , ale dla wprawionej kucharki myślę ,że tak !Foremki super!!!

    OdpowiedzUsuń