17 marca 2014

BUŁECZKI Z MASŁEM PIETRUSZKOWO-CZOSNKOWYM


Świetne bułeczki o mocno czosnkowym smaku. Idealne do mięsnych sosów czy grilla. Polecam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki:


  • 400 gramów mąki, typ 650
  • 10 gramów cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 8 gramów świeżych  drożdży
  • 250 gramów ciepłego mleka
  • 30 gramów roztopionego masła
  • 1 jajko do posmarowania


Wykonanie:

1. Rozczyn: ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, 4 łyżkami mąki i połową cukru. Odstaw na parę minut do wyrośnięcia.
2. W misce umieść pozostałą mąkę i cukier, sól, masło i rozczyn. Wyrób ciasto.
3. Miskę przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta. Będzie to trwało około godzinę czasu.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części i z nich uformuj podłużne bułeczki.
5. Przykryj bułki ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
6. Natnij bułki w dwóch miejscach ostrą żyletką.



7. Wyciśnij wzdłuż każdego przecięcia wyciśnij masło - przepis poniżej (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego).





8. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem.
9. Ułóż bułki na blasze pamiętając o sporych odstępach, gdyż podczas pieczenia sporo urosną.
10. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-30 min (w zależności od piekarnika).



Składniki na masło:


  • 60 gramów miękkiego masła
  • 3 - 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (można użyć świeżą)
  • odrobina soli, do smaku


Wykonanie:

Połącz składniki na masło za pomocą blendera.

Smacznego :)


Przepis znalazłam tutaj

11 komentarzy:

  1. Są super! Uwielbiam takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie rosły i cudnie wyrosły. Pyszne te bułeczki. Apetyczne. Mogę jedną na jutrzejsze śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprost bajeczne! Pani Ewo dziękuję za inspirację :) Jolanta

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne! w sklepach są takie z masłem czosnkowym, ale żadne kupne nie zastąpią domowych! poza tym te kupne nie są zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko jak apetycznie wyglądają!!!!!!!!! A ja na diecie...masakra!!!! !! Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym takie upiec ale dysponuje tylko kawałkiem masła. Czy mogę masła użyć do nadzienia a do ciasta dodać rozpuszczona margarynę (o smaku maślanym)? Czy będzie miało to wpływ na smak lub wyrośniecie ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pieczenia proszę użyć margarynę, natomiast bułeczki nadziać masłem

      Usuń
  7. 8 g czy 8 dkg drożdży? chciałabym wypróbować, ale ta ilość drożdży mnie zastanawia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest poprawny. Do ciasta dodaje się 8 gramów drożdży. 80 gramów byłoby dużo za dużo.

      Usuń