Świetne bułeczki o mocno czosnkowym smaku. Idealne do mięsnych sosów czy grilla. Polecam :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
- 400 gramów mąki, typ 650
- 10 gramów cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 8 gramów świeżych drożdży
- 250 gramów ciepłego mleka
- 30 gramów roztopionego masła
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie:
1. Rozczyn: ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, 4 łyżkami mąki i połową cukru. Odstaw na parę minut do wyrośnięcia.
2. W misce umieść pozostałą mąkę i cukier, sól, masło i rozczyn. Wyrób ciasto.
3. Miskę przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta. Będzie to trwało około godzinę czasu.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części i z nich uformuj podłużne bułeczki.
5. Przykryj bułki ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
6. Natnij bułki w dwóch miejscach ostrą żyletką.
7. Wyciśnij wzdłuż każdego przecięcia wyciśnij masło - przepis poniżej (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego).
8. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem.
9. Ułóż bułki na blasze pamiętając o sporych odstępach, gdyż podczas pieczenia sporo urosną.
10. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-30 min (w zależności od piekarnika).
Składniki na masło:
- 60 gramów miękkiego masła
- 3 - 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki (można użyć świeżą)
- odrobina soli, do smaku
Wykonanie:
Połącz składniki na masło za pomocą blendera.
Smacznego :)
Przepis znalazłam tutaj
Są super! Uwielbiam takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPięknie rosły i cudnie wyrosły. Pyszne te bułeczki. Apetyczne. Mogę jedną na jutrzejsze śniadanie?
OdpowiedzUsuńWprost bajeczne! Pani Ewo dziękuję za inspirację :) Jolanta
OdpowiedzUsuńpyszne! w sklepach są takie z masłem czosnkowym, ale żadne kupne nie zastąpią domowych! poza tym te kupne nie są zdrowe.
OdpowiedzUsuńO matko jak apetycznie wyglądają!!!!!!!!! A ja na diecie...masakra!!!! !! Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńrewelacja takie lubię:)
OdpowiedzUsuńmusi być - pychotka
OdpowiedzUsuńChciałabym takie upiec ale dysponuje tylko kawałkiem masła. Czy mogę masła użyć do nadzienia a do ciasta dodać rozpuszczona margarynę (o smaku maślanym)? Czy będzie miało to wpływ na smak lub wyrośniecie ciasta?
OdpowiedzUsuńDo pieczenia proszę użyć margarynę, natomiast bułeczki nadziać masłem
Usuń8 g czy 8 dkg drożdży? chciałabym wypróbować, ale ta ilość drożdży mnie zastanawia...
OdpowiedzUsuńPrzepis jest poprawny. Do ciasta dodaje się 8 gramów drożdży. 80 gramów byłoby dużo za dużo.
Usuń