W Wielkiej Brytanii świętujemy dzisiaj dzień naleśnika, czyli tutejszy odpowiednik tłustego czwartku. Już kilka tygodni temu w sklepach wyrosły całe regały pełne składników potrzebnych do przygotowania placków. Moja dzisiejsza propozycja to aromatyczne naleśniki (pancakes) z makiem, cytryną i ricottą. Wyszły pyszne i bardzo sycące (nasyciłam się już jednym ;)).
Zapraszam do wypróbowania!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na 5 grubych, 18 cm placuszków:
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki maku
- 200 gramów mąki pszennej
- 50 gramów cukru
- szczypta soli
- skórka z połowy cytryny (można dać więcej)
- około szklanki mleka
- 150 gramów ricotty
- 2 duże jajka
- owoce/sok/miód/syrop klonowy do podania
Wykonanie:
Jajka, mleko i ser powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Podziel jajka na żółtka i białka.
2. Ubij pianę z białek i soli.
3. Zmiksuj ze sobą mąkę, żółtka, ser, proszek do pieczenia, cukier, mak, cytrynę, mleko.
4. Dodaj pianę do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Rozgrzej mocno patelnię i smaż placki po obu stronach (można bardzo natłuścić patelnię bardzo niewielką ilością tłuszczu).
6. Podawaj na ciepło.
Smacznego :)
Chyba się wproszę na takie śniadanie;))
OdpowiedzUsuńPiękne placuszki, a ricotta i mak muszą wspaniale się komponować razem z jakimiś kwaśnymi owocami na wierzchu i właśnie syropem klonowym - niezastąpionym, jeśli mowa o pancakes. :)
OdpowiedzUsuńJa proponuję, zastąpić mleko maślanką :) są o wiele lepsze :) bardziej puszyste, grubsze i delikatniejsze. Mój narzeczony szaleje z radości kiedy je robię :)
OdpowiedzUsuń