Jeżeli zostaną Wam ziemniaki po obiedzie i nie macie na nie pomysłu, to polecam przygotowanie szybkiej ziemniaczanej rolady. Będzie idealnym dodatkiem do sosu. Rolada idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, jak Wielkanoc czy komunijne przyjęcie. Polecam spróbować, bo naprawdę jest genialna!
Ewa :)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków
- 100 gramów mąki pszennej
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 50 gramów kaszy manny
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła, roztopionego (+ dodatkowa łyżka masła do posmarowania ściereczki)
- 200 gramów mięsa mielonego
- 150 gramów chudego boczku, wędzonego
- 1 posiekana cebula
- łyżka majeranku
- drobno posiekana natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Ostudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa albo utłucz tłuczkiem póki są jeszcze gorące.
2. Ziemniaki przełóż do miski, wsyp do nich obie mąki, kaszę mannę, żółtka i wlej roztopione masło. Posól do smaku. Zagnieć ciasto.
3. Farsz: boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni. Dodaj do boczku doprawione mięso mielone (solą, pieprzem, czosnkiem) oraz cebulę. I smaż do lekkiego zarumienienia.
4. Farsz odstaw z ognia do całkowitego przestudzenia.
5. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto ziemniaczane (na grubość 1-1,5 cm), tak aby powstał prostokąt.
6. Na cieście rozsyp mięso, majeranek i natkę pietruszki.
7. Delikatnie zwiń ciasto w roladę (rolada powinna być zwinięta jak najciaśniej).
8. Delikatnie natłuść środek ścierki roztopionym masłem (to tak dodatkowa łyżka masła).
11. Gotuj 15-20 minut.
12. Po ugotowaniu przełóż roladę na chwilę do zimnej wody.
13. Rozwiń ściereczkę i pokrój danie w plastry.
14. Roladę podawaj z pikantnym sosem, surówką. Świetnie smakuje też odsmażona na drugi dzień.
Smacznego :)
Wygląda pięknie!!
OdpowiedzUsuńKolejny przepis pani Ewci, który muszę wypróbować :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńO z tą roladą to już chyba troszkę pracy. Zrobię na weekend. Pozdrawiam obie panie prowadzące stronę. Jolanta z Warszawy.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam kiedyś taką, ale z papryką, muszę spróbować z takim farszem:)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) Wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńJaka ona jest ładna! Wspaniale wygląda, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje! Super pomysł na wystawny obiad!
OdpowiedzUsuń