Nie umiałam przekonać się do tuńczyka, aż do momentu kiedy spróbowałam sałatki, którą poczęstowała mnie kiedyś moja przyjaciółka, Edyta :).
Składniki:
4 szklanki ugotowanego ryżu
Puszka tuńczyka w oleju (mogą być dwie puszki)
Pieczarki
Średnia cebula
Świeży ogórek
Pęczek rzodkiewek
Pieprz
Papryka w proszku
Majonez
1. Smażymy drobno posiekaną cebulę na małej ilości oleju. Kiedy nabierze złotawego koloru dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy przez kilka minut.
2. Do przestudzonego ryżu dodajemy pieczarki i mieszamy. Tuńczyka odsączamy z oleju i dodajemy do ryżu.
3. Rzodkiewkę drobno kroimy. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórek jest bardzo soczysty
i przez nadmierną ilość wody sałatka może być zbyt wodnista. Aby temu zapobiec trzymamy ogórka przez kilka minut na sicie. Można go leciutko posolić (sól uwolni nadmiar wody).
4. Warzywa łączymy z ryżem. Dodajemy przyprawy i majonez.
Smacznego
mnie na szczęście do tuńczyka przekonywac nie trzeba
OdpowiedzUsuńa już tym bardziej do takiej kolorowej sałatki..
mnie również nie :)...uwielbiam sałatki z tuńczykiem... mam jedną , którą jak ktoś spróbuje koniecznie chce przepis...prosta bardzo
OdpowiedzUsuńwszystkie składniki układamy warstwami :
kapusta kiszona drobno pokrojona
cebulka drobno pokrojona
tuńczyk z oleju
kukurydza
czerwona świeża papryka pokrojona w kostkę
2-3 kiszone ogórki pokrojone w kostkę
wszystko zalać majonezem wymieszanym z ketchupem
można podawać od razu
SMACZNEGO
:)
nie doczytałam na temat anonimowego komentarza :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam tuńczykowo
Bogna :)
jak powinna smakować prawdziwa sałatka z tunczykiem
OdpowiedzUsuńSałatkę przygotowała Pani Beata Węgrzyn :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i60.tinypic.com/2lw0ux2.jpg[/img]