Niestety nie mam zdjęcia, ale chyba, jak wygląda rybka w cieście każdy mniej więcej wie :).
Potrzebujemy:
4 filety białej ryby morskiej (może być dorsz)
150 gram mąki
60 gram bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
zioła prowansalskie
1 jajo
vegeta
około pół szklanki wody gazowanej
około pół szklanki mleka
olej do smażenia
Ćwiartki cytryny do dekoracji
Rybę czyścimy. Każdy filet z osobna smarujemy vegeta (uwaga - vegeta jest słona, wiec nie dajcie jej za dużo) i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Mleko, wodę, make, bułkę, sol, jajo i proszek do pieczenia łączymy ze sobą za pomocą miksera. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany.
Bierzemy fileta i najpierw obtaczamy go w mace. Następnie wkładamy fileta do ciasta i obtoczonego przekładamy na rozgrzany olej. Sa dwie techniki smażenia - jedna na bardzo rozgrzanym ogniu smażymy rybę na głębokim tłuszczu, druga to mniejsza ilość tłuszczu i smażymy rybę po obu stronach. Sekret polega na tym, aby ryba w środku była upieczona, a panierka niespalona. Usmażoną rybę odkładamy na talerz. Aby zredukować ilość tłuszczu dobrze jest pokryć talerz papierowym ręczniczkiem.
Rybę podajemy z frytkami i cytryna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz