7 marca 2010

Kotlet-e gusht, czyli trochę inny kotlet mielony



We wcześniejszym poście pokazałam, jak się przyrządza mieszankę przypraw "Advieh". Dziś przepis na jedno z jej zastosowań. Kotleciki mielone.

Składniki:

2 duże ziemniaki (ugotowane i zmielone)
Około 500 gram zmielonego mięsa (pełna dowolność jakiego)
2 jaja
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka advieh
1/4 łyżeczki szafranu rozpuszczonej w łyżce gorącej wody
1/2 łyżeczki kurkumy
Bułka tarta
olej

Wykonanie

Wszystkie składniki (oprócz bułki tartej i oleju) ugniatamy ze sobą przez około 10 min, dopóki nie powstanie gładka masa.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Formujemy kule z mięsnej masy wielkości jaja i spłaszczamy na kształt burgerów. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Olej nie może być za gorący, ponieważ mięso spali się na wierzchu, a w środku będzie surowe.
Podajemy kotlety z frytkami, ryżem i obowiązkowo czymś kwaśnym (np. ogórkiem kiszonym).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz