Do dużej części bliskowschodnich dań dodaje się advieh. Podobnie, jak w przypadku curry jest to specjalna mieszanka przypraw. Sądzę, że nie do dostania w Polsce. Można ją zrobić samemu.
Potrzebne będą:
2 łyżki suszonych płatków róży
2 łyżki cynamonu
2 łyżki zmielonego kardamonu
1 łyżka zmielonego kminku
Wszystko mieszamy ze sobą. Trzymamy w szczelnym pojemniku, żeby przyprawa nie straciła świeżości.
Advieh dodawany jest do mięs, ryżu. Przedstawiona przeze mnie wersja jest najprostszą. Wiem, że w pierwszym momencie może się wydać dziwne przyprawianie mięsa cynamonem czy różą, ale naprawdę uwyraźnia to smak!
Bardzo interesująca, zapisuję sobie. Zrobię, kiedy róże zaczną kwitnąć :)
OdpowiedzUsuńNo zapowiada się bardzo smacznie bo wszystkie te przyprawy i smak róży uwielbiam, ale nigdy nie wpadłabym by tak je połączyć, napewno spróbuję :) Dziękuję i pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńCynamon jak najbardziej pasuje do miesa. Mieszkalam pare lat w Londynie, gdzie jadlam i bardzo polubilam kuchnie blisko-wschodnia, lacznie z parzeniem kawy po turecku. Udka indycze pieczone z cynamonem, nabieraja smaku dziczyzny i pierwszy raz, kiedy je sprobowalam, nie wierzylam, ze to indyk.
OdpowiedzUsuń