26 lutego 2010

Co to jest: ADVIEH?


Do dużej części bliskowschodnich dań dodaje się advieh. Podobnie, jak w przypadku curry jest to specjalna mieszanka przypraw. Sądzę, że nie do dostania w Polsce. Można ją zrobić samemu. 

Potrzebne będą:
2 łyżki suszonych płatków róży
2 łyżki cynamonu
2 łyżki zmielonego kardamonu
1 łyżka zmielonego kminku

Wszystko mieszamy ze sobą. Trzymamy w szczelnym pojemniku, żeby przyprawa nie straciła świeżości. 

Advieh dodawany jest do mięs, ryżu. Przedstawiona przeze mnie wersja jest najprostszą. Wiem, że w pierwszym momencie może się wydać dziwne przyprawianie mięsa cynamonem czy różą, ale naprawdę uwyraźnia to smak! 

3 komentarze:

  1. Bardzo interesująca, zapisuję sobie. Zrobię, kiedy róże zaczną kwitnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No zapowiada się bardzo smacznie bo wszystkie te przyprawy i smak róży uwielbiam, ale nigdy nie wpadłabym by tak je połączyć, napewno spróbuję :) Dziękuję i pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cynamon jak najbardziej pasuje do miesa. Mieszkalam pare lat w Londynie, gdzie jadlam i bardzo polubilam kuchnie blisko-wschodnia, lacznie z parzeniem kawy po turecku. Udka indycze pieczone z cynamonem, nabieraja smaku dziczyzny i pierwszy raz, kiedy je sprobowalam, nie wierzylam, ze to indyk.

    OdpowiedzUsuń