15 lutego 2010

Tort chałwowo-bezowo-czekoladowy.



Tort jest dość pracochłonnym ciastem. Dla rozkoszy podniebienia warto, raz na jakiś czas, spędzić kilka godzin w kuchni. To kolejny przepis, który mam dzięki mojej mamie .

1. BISZKOPT

Składniki

9 jaj
1 i 3/4 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki

Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Ubijamy do czasu, gdy masa zmieni kolor na jasnokremowy i będzie leciutka. Kolejnym krokiem, aby udał nam się biszkopt jest ostrożne mieszanie mąki z masą. Powoli przesiewamy mąkę przez sito i jednocześnie mieszamy łyżką masę.
Przygotowujemy tortownicę - natłuszczamy ją margaryną i następnie posypujemy bułką tartą (to mój ulubiony sposób, aby ciasto nie przywarło do formy). Przekładamy ciasto do formy i pieczemy. Nie jestem w stanie powiedzieć, jak długo należy je piec, ponieważ robię to "na oko". Ciasto musi mieć złoty kolor, odchodzić od ścianek formy i po włożeniu w środek drewnianego patyczka nie powinno go "oblepić".

2. MASA CHAŁWOWA

Składniki

200 lub 250 gramów chałwy
4 żółtka
Pół szklanki mleka
Cukier waniliowy
350 gram dobrego masła (zwracajmy uwagę na procent tłuszczu w maśle. Najlepsze masło to takie powyżej 80% tłuszczu)
Łyżka mąki ziemniaczanej
Spirytus (ilość zależy od naszych upodobań, np. 1 łyżka, kieliszek. Ja lubię dużo :) )

Wykonanie

Żółtka ucieramy z 1/4 szklanki mąki i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Do gorącego mleka wlewamy masę jajeczną i zagotowujemy. Odstawiamy z palnika i chłodzimy.
Masło ucieramy z chałwą i łączymy z przestudzoną masą. Na końcu dodajemy spirytus.

3. MASA CZEKOLADOWA

Składniki

4 jaja
3/4 szklanki cukru
Łyżka gorzkiego kakao
Tabliczka gorzkiej czekolady
250 gramów masła
Spirytus (podobnie, jak w przypadku masy chałwowej, ilość spirytusu zależy od naszych osobistych upodobań)

Wykonanie

Jaja ubijamy z cukrem na parze. Dodajemy kakao i pokruszoną czekoladę. Ubijamy aż do rozpuszczenia czekolady. Schładzamy masę. Następnie ucieramy masę z masłem. Dodajemy spirytus.


4. WYKOŃCZENIE TORTU



Składniki

Poncz
Duże bezy
Małe beziki
Owoce do dekoracji

Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Spód nasączamy ponczem (herbata+cytryna+wódka+cukier). Nakładamy na niego masę chałwową. Na całej powierzchni ciasta układamy duże bezy. Lekko wciskamy je w masę chałwową.
Na bezy przekładamy masą czekoladową, tak aby przykryła ona wierzch bezów. Na masę czekoladową nakładamy drugą część biszkoptu i nasączamy ją pozostałym ponczem.
Dekoracja tortu zależy właściwie od nas. Ja udekorowałam wierzch biszkoptu masą chałwową, małymi bezikami i owocami.

Tort jest bardzo wysoki, więc dobrze byłoby zaopatrzyć się w tortownicę o wysokich ściankach.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Super pomysł na tort :) Bardzo mi się podoba i świetnie wygląda :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygląda :) na pewno jest pyszny! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł.. Taki mix smaków..

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie i ciekawie wygląda w przekroju.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robie podobny tylko z czekoladowym biszkoptem....jest przepyszny:)))polecam

    OdpowiedzUsuń