25 marca 2010

Mast-o Khiar według Javane


Mast-o Khiar to osobliwa mizeria. Trochę bogatsza w smaki od naszej polskiej. Przepis podała mi moja znajoma, Javane. To link do Jej bloga (Javaneh's kitchen). Dodam, że ja robię mast-o khiar trochę udoskonalone, więc przepisy nieco się różnią.

Składniki

Świeży i drobno pokrojony ogórek
3 szklanki dobrego jogurtu
1 szklanka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
2 łyżeczki świeżej mięty (może być też wysuszona)
1 łyżka soku z limonek
sól, pieprz
3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
Pół łyżeczki kminku (opcjonalnie)
1 mniejszy ząbek czosnku

Wykonanie

1. Łączymy ogórka z jogurtem i śmietaną. Mieszamy.
2. Dodajemy sól, pieprz, miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy, kminek. Mieszamy.
3. Na końcu dodajemy sok z limonki, dodajemy go powoli, próbując potrawę, żeby nie wyszła zbyt kwaśna.

Podajemy do dań z ryżem oraz chlebem naan.

Smacznego

Trochę na temat soku z limonki:

Jest dużo kwaśniejszy od soku z cytryny, zawiera też więcej witaminy C. Jest to świetny środek do regularnego oczyszczania organizmu. Do mast-o khiar można użyć soku świeżo wyciśniętego lub kupionego w butelce.  

3 komentarze:

  1. Widze, ze tez interesujesz sie kuchnia Iranu. Ja tez :) Zapraszam na moja strone - http://mirosixgotuje.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :), Interesuje sie kazda kuchnia. Kupilam swietna ksiazke kucharska z bliskowschodnimi przepisami i eksperymentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią zjadłabym nawet bez dodatków:-)

    OdpowiedzUsuń