Mast-o Khiar to osobliwa mizeria. Trochę bogatsza w smaki od naszej polskiej. Przepis podała mi moja znajoma, Javane. To link do Jej bloga (Javaneh's kitchen). Dodam, że ja robię mast-o khiar trochę udoskonalone, więc przepisy nieco się różnią.
Składniki
Wykonanie
1. Łączymy ogórka z jogurtem i śmietaną. Mieszamy.
2. Dodajemy sól, pieprz, miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy, kminek. Mieszamy.
3. Na końcu dodajemy sok z limonki, dodajemy go powoli, próbując potrawę, żeby nie wyszła zbyt kwaśna.
Podajemy do dań z ryżem oraz chlebem naan.
Smacznego
Trochę na temat soku z limonki:
Jest dużo kwaśniejszy od soku z cytryny, zawiera też więcej witaminy C. Jest to świetny środek do regularnego oczyszczania organizmu. Do mast-o khiar można użyć soku świeżo wyciśniętego lub kupionego w butelce.
Widze, ze tez interesujesz sie kuchnia Iranu. Ja tez :) Zapraszam na moja strone - http://mirosixgotuje.blox.pl/html
OdpowiedzUsuńWitaj :), Interesuje sie kazda kuchnia. Kupilam swietna ksiazke kucharska z bliskowschodnimi przepisami i eksperymentuje :D
OdpowiedzUsuńz chęcią zjadłabym nawet bez dodatków:-)
OdpowiedzUsuń