25 marca 2010

Sałatka z tuńczykiem mojej ukochanej Edytki :)



Nie umiałam przekonać się do tuńczyka, aż do momentu kiedy spróbowałam sałatki, którą poczęstowała mnie kiedyś moja przyjaciółka, Edyta :).

Składniki:

4 szklanki ugotowanego ryżu
Puszka tuńczyka w oleju (mogą być dwie puszki)
Pieczarki
Średnia cebula
Świeży ogórek
Pęczek rzodkiewek
Pieprz
Papryka w proszku
Majonez


1. Smażymy drobno posiekaną cebulę na małej ilości oleju. Kiedy nabierze złotawego koloru dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy przez kilka minut.

2. Do przestudzonego ryżu dodajemy pieczarki i mieszamy. Tuńczyka odsączamy z oleju i dodajemy do ryżu.

3. Rzodkiewkę drobno kroimy. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórek jest bardzo soczysty
i przez nadmierną ilość wody sałatka może być zbyt wodnista. Aby temu zapobiec trzymamy ogórka przez kilka minut na sicie. Można go leciutko posolić (sól uwolni nadmiar wody).

4. Warzywa łączymy z ryżem. Dodajemy przyprawy i majonez.

Smacznego 

5 komentarzy:

  1. mnie na szczęście do tuńczyka przekonywac nie trzeba
    a już tym bardziej do takiej kolorowej sałatki..

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie również nie :)...uwielbiam sałatki z tuńczykiem... mam jedną , którą jak ktoś spróbuje koniecznie chce przepis...prosta bardzo
    wszystkie składniki układamy warstwami :
    kapusta kiszona drobno pokrojona
    cebulka drobno pokrojona
    tuńczyk z oleju
    kukurydza
    czerwona świeża papryka pokrojona w kostkę
    2-3 kiszone ogórki pokrojone w kostkę
    wszystko zalać majonezem wymieszanym z ketchupem
    można podawać od razu
    SMACZNEGO
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie doczytałam na temat anonimowego komentarza :)
    pozdrawiam tuńczykowo
    Bogna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak powinna smakować prawdziwa sałatka z tunczykiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatkę przygotowała Pani Beata Węgrzyn :)

    [img]http://i60.tinypic.com/2lw0ux2.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń