29 października 2013

SZARLOTKA Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ



Jednym z nielicznych powodów do tolerowania jesieni jest sezon na jabłka. Te pyszne i sycące owoce stanowią obecnie podstawę mojej diety. Wprost nie mogę się nimi najeść :). 
Ciasta z jabłkami są także jednymi z moich ulubionych. Dzisiejsza szarlotka z budyniową pianką zachwyci osoby, które lubią delikatne wypieki. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Przepis pochodzi z blogu Arabeska waniliowa.

Poniższy przepis jest na blachę o wymiarach około 28x35 cm. Ja piekłam z połowy porcji (użyłam 3 jajek) w tortownicy o średnicy 25 cm.



Składniki na kruche ciasto:


  • 500 gramów mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia (pominęłam)
  • 200 gramów cukru 
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (u mnie łyżeczka pasty waniliowej)
  • 200 gramów zimnego masła niesolonego
  • 5 żółtek (użyłam dużych)
  • 3-5 łyżek gęstej śmietany (u mnie śmietana miała 18%)


Wykonanie:

1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Wyrabiaj je tylko do dobrego połączenia się składników, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania.
2. Podziel ciasto na dwie równe części, które owiń w folię spożywczą. Jedną część wstaw do zamrażarki, a drugą do lodówki.
3. Po około 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je podsypując mąką i umieść w natłuszczonej i posypanej kaszą manną blaszce. Nakłuj w kilku miejscach widelcem.



4. Wstaw formę do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 10 minut (do zrumienienia się wypieku). Gotowe ciasto odstaw do całkowitego ostudzenia.



Składniki na masę:


  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, takie na pół litra mleka (użyłam waniliowego)
  • pół litra pełnego mleka
  • 1 łyżka masła niesolonego
  • 5 białek
  • 180 gramów cukru


Wykonanie:

1. 1,5 szklanki mleka zagotuj. W pozostałej połowie szklanki mleka rozmieszaj 2 budynie. Wlej melko z budyniem do zagotowanego mleka i mieszaj do zgęstnienia masy. Gorący budyń wymieszaj z masłem i odstaw do całkowitego wystudzenia.
2. Ubij sztywną pianę z białek i cukru.



3. Kilka łyżek piany wmieszaj w budyń, aby się rozrzedził. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj.



Składniki na warstwę jabłkową:


  • 1,5 - 2 kg kwaśnych jabłek (w UK polecam Granny Smith)
  • kilka łyżek cukru
  • odrobina soku z cytryny


Wykonanie:

1. Poszatkuj jabłka na cienkie plasterki.



2. Polej je odrobiną soku z cytryny, a następnie obtocz w cukrze.



Wykończenia ciasta:

1. Na kruchym cieście ułóż jabłka.



2. Zalej je masą budyniową.



3. Zetrzyj na tarce zamrożoną drugą połowę ciasta kruchego i posyp nią wierzch warstwy budyniowej.



4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę.
5. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. Mnie już zachwyciła.Fakt,tego typu ciasto bardzo często gości na moim stole.Myślę o szarlotkach ogólnie.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli jest tak pyszne, jak ślicznie wygląda na zdjęciu, to ja się piszę na ten przepis. Uwielbiam ciasta z jabłkami, a z budyniem tym bardziej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda, kocham szarlotki jak nic :))

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smacznie, zdecydowanie jutro sobie zrobię takie ciasto:) też wcinam teraz jabłka w dużej ilości:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis super. Az slinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka z budyniową pianką w wykonaniu Pani Wioletty Śmierciak :)

    [img]http://i57.tinypic.com/2cftq55.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń