1 października 2013

SERNIK NA ZIMNO Z CIASTECZKAMI OREO


Serniczki Oreo robiłam jeszcze podczas wakacji w Polsce. Wszystkim bardzo smakowały, ale u mnie i tak pierwsze miejsce mają serniki z owocami. 
Poniższy przepis jest na tortownicę o średnicy 23 cm. Jak widać na zdjęciach przygotowałam sernik w postaci małych deserków. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 




Składniki na biszkopt:

  • 120 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Natłuść i posyp mąką 23 cm tortownicę. 
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). 
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta. 
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę i proszek do pieczenia (jeżeli go używasz). 
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. 



Składniki na masę serową:

  • 500 gramów twarogu trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka z dużą zawartością tłuszczu)
  • 400 ml kremówki
  • 3/4 szklanki pokruszonych ciasteczek Oreo
  • 7-8 łyżeczek żelatyny w proszku
  • około 1 szklanki cukru pudru (do smaku)
  • pół szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • bita śmietana i ciastka Oreo do dekoracji 

Wykonanie:

1. Żelatynę skrop zimną wodą, a następnie przełóż do wrzątku i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia.
3. Wymieszaj ser z połową cukru pudru za pomocą trzepaczki. Dodaj esencję waniliową. 
4. Ubij kremówkę na luźniejszą bitą śmietanę z pozostałą połową cukru pudru. 
5. Około 4 łyżki bitej śmietany wymieszaj z chłodną żelatyną. Miksuj ponownie kremówkę wlewając cienkim strumieniem żelatynę - ma to trwać tylko chwilę, chodzi o dobre połączenie się żelatyny i ubicie kremówki na sztywną bitą śmietanę. 
6. Od razu dodaj kilka łyżek bitej śmietany do sera - wymieszaj trzepaczką, aby rozluźnił się ser. 
7. Dodaj pozostałą bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Musisz działać szybko, żeby bita śmietana nie stężała zanim połączysz ją z serem.
8. Następnie dodaj pokruszone ciastka i wszystko wymieszaj. 
9. Obróć biszkopt do góry nogami (spód jest równy) i włóż go do tortownicy. 
10. Biszkopt można nasączyć ponczem. 
11. Wylej na biszkopt masę serową i wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. 
12. Zastygnięty sernik udekoruj bitą śmietaną i ciastkami. 

Smacznego :))

8 komentarzy:

  1. cudowne :)... a z ciasteczkami oreo - przypomina mi wypiek niczym z Obłędnych Wypieków Erica Lanlarda :) Pycha ! Je się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają niesamowicie ! Jestem ogrooomna fanka oreo, najchętniej zjadłabym cały talerz :) Uwielbiam twoje wypieki !

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają naprawdę pięknie! nie znoszę oreo, ale serniczki urocze :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie wygladają, aż się chce schrupać! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne.Muszę się zabrać za te ciasteczka.Coraz więcej przepisów z tymi ciasteczkami,a ja ich jeszcze nawet nie jadłem.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele osób bardzo lubi te ciastka, a dla mnie dużo ważniejsze są ich walory wizualne :).

      Usuń