Serniczki Oreo robiłam jeszcze podczas wakacji w Polsce. Wszystkim bardzo smakowały, ale u mnie i tak pierwsze miejsce mają serniki z owocami.
Poniższy przepis jest na tortownicę o średnicy 23 cm. Jak widać na zdjęciach przygotowałam sernik w postaci małych deserków.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki na biszkopt:
- 120 gramów mąki pszennej
- 100 gramów cukru
- 3 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i posyp mąką 23 cm tortownicę.
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). 4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta.
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę i proszek do pieczenia (jeżeli go używasz).
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.
Składniki na masę serową:
- 500 gramów twarogu trzykrotnie mielonego (u mnie z wiaderka z dużą zawartością tłuszczu)
- 400 ml kremówki
- 3/4 szklanki pokruszonych ciasteczek Oreo
- 7-8 łyżeczek żelatyny w proszku
- około 1 szklanki cukru pudru (do smaku)
- pół szklanki wrzątku
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- bita śmietana i ciastka Oreo do dekoracji
Wykonanie:
1. Żelatynę skrop zimną wodą, a następnie przełóż do wrzątku i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia.
3. Wymieszaj ser z połową cukru pudru za pomocą trzepaczki. Dodaj esencję waniliową.
4. Ubij kremówkę na luźniejszą bitą śmietanę z pozostałą połową cukru pudru.
5. Około 4 łyżki bitej śmietany wymieszaj z chłodną żelatyną. Miksuj ponownie kremówkę wlewając cienkim strumieniem żelatynę - ma to trwać tylko chwilę, chodzi o dobre połączenie się żelatyny i ubicie kremówki na sztywną bitą śmietanę.
6. Od razu dodaj kilka łyżek bitej śmietany do sera - wymieszaj trzepaczką, aby rozluźnił się ser.
7. Dodaj pozostałą bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Musisz działać szybko, żeby bita śmietana nie stężała zanim połączysz ją z serem.
8. Następnie dodaj pokruszone ciastka i wszystko wymieszaj.
9. Obróć biszkopt do góry nogami (spód jest równy) i włóż go do tortownicy.
10. Biszkopt można nasączyć ponczem.
11. Wylej na biszkopt masę serową i wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
12. Zastygnięty sernik udekoruj bitą śmietaną i ciastkami.
Smacznego :))
cudowne :)... a z ciasteczkami oreo - przypomina mi wypiek niczym z Obłędnych Wypieków Erica Lanlarda :) Pycha ! Je się oczami :)
OdpowiedzUsuńwyglądają niesamowicie ! Jestem ogrooomna fanka oreo, najchętniej zjadłabym cały talerz :) Uwielbiam twoje wypieki !
OdpowiedzUsuńwyglądają naprawdę pięknie! nie znoszę oreo, ale serniczki urocze :]
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygladają, aż się chce schrupać! :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne.Muszę się zabrać za te ciasteczka.Coraz więcej przepisów z tymi ciasteczkami,a ja ich jeszcze nawet nie jadłem.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńWiele osób bardzo lubi te ciastka, a dla mnie dużo ważniejsze są ich walory wizualne :).
Usuń