2 października 2013

PIECZONE NÓŻKI Z HARISSĄ I CZOSNKIEM


Zapraszam na pysznego kurczaka o orientalnym smaku. Jeżeli nie posiadacie w domu harissy to można zastąpić ją mieszanką chilli w płatkach, kuminu, nasion kolendry (najlepiej rozetrzeć składniki w moździerzu). 
Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami i khyar bi laban (libańska mizeria). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki:

  • 3-4 nóżki z kurczaka
  • około 3 łyżek oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka harissy
  • pieprz
  • sól
  • około jednej łyżeczki oregano i natki pietruszki (suszonych)


Wykonanie:

1. Umyj mięso i osusz papierowym ręczniczkiem. 


2. Przygotuj składniki na marynatę. 


3. Przeciśnij czosnek przez praskę. 


4. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na marynatę. 


5. Posmaruj kurczaka marynatą i wmasuj ją w mięso. 


6. Wstaw nóżki na kilka godzin do lodówki. 


7. Mięso można piec w rękawie do pieczenia lub w brytfance (wtedy co jakiś czas podlewam je wytopionym tłuszczem, aby nie stało się zbyt suche). Piekarnik nagrzewam do 190 stopni i pieczemy nóżki przez około 40 minut (mięso musi łatwo odchodzić od kości). 

Smacznego :)

4 komentarze: