Zapraszam na pysznego kurczaka o orientalnym smaku. Jeżeli nie posiadacie w domu harissy to można zastąpić ją mieszanką chilli w płatkach, kuminu, nasion kolendry (najlepiej rozetrzeć składniki w moździerzu).
Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami i khyar bi laban (libańska mizeria).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło).
Składniki:
- 3-4 nóżki z kurczaka
- około 3 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- łyżka harissy
- pieprz
- sól
- około jednej łyżeczki oregano i natki pietruszki (suszonych)
Wykonanie:
1. Umyj mięso i osusz papierowym ręczniczkiem.
2. Przygotuj składniki na marynatę.
3. Przeciśnij czosnek przez praskę.
4. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na marynatę.
5. Posmaruj kurczaka marynatą i wmasuj ją w mięso.
6. Wstaw nóżki na kilka godzin do lodówki.
7. Mięso można piec w rękawie do pieczenia lub w brytfance (wtedy co jakiś czas podlewam je wytopionym tłuszczem, aby nie stało się zbyt suche). Piekarnik nagrzewam do 190 stopni i pieczemy nóżki przez około 40 minut (mięso musi łatwo odchodzić od kości).
Smacznego :)
Swietny kurczak,super blog:)
OdpowiedzUsuńAż tu mi zapachniało! :)
OdpowiedzUsuńJak harissa to ja już lubię tego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tą przyprawę (harissę).Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń